Liliane Fonds maakt zich hard voor kinderen met een handicap

Kinderen met een handicap moeten mee kunnen doen, waar ook ter wereld

Een wereld die openstaat voor iedereen. Een wereld waarin ook kinderen met een handicap die opgroeien in extreme armoede, al hun talenten kunnen ontwikkelen en inzetten. Sterke kinderen in een toegankelijke omgeving. Dat is waar het Liliane Fonds naar streeft. Want kinderen met een handicap horen erbij.

Open de wereld van een kind met een handicap en steun het Liliane Fonds. Bel 0800-1115 (gratis) of doneer via de website

Meedoen is geen gunst. Het is een basisrecht

Van alle kinderen met een handicap, woont 80 procent in de armste streken van Afrika, Azië en Latijns- Amerika. Dat zijn ten minste 40 miljoen kinderen. Buitengesloten, kansloos en veel vaker dan anderen slachtoffer van verwaarlozing, misbruik en geweld. Dit staat haaks op hun rechten en zij worden belemmerd door uitsluiting en stigma’s.

Bangladesh

Dat geldt ook voor kinderen met een handicap in Bangladesh. Zij worden vaak geconfronteerd met vooroordelen en discriminatie. Fedja van Huêt zag hoe deze kinderen opgroeien en hoe hard hun bestaan is. Maar hij zag ook hoop: dankzij het Liliane Fonds kunnen deze kinderen weer meedoen en kunnen ze hun dromen waarmaken. Fedja is te gast en vertelt over zijn ontmoetingen met de kinderen daar, die net als hun lotgenoten wereldwijd, extra getroffen zijn door de coronacrisis.

Guatemala

In Guatemala worden elk jaar zo’n 3500 kinderen geboren met schisis, In de volksmond bekend als een hazenlip. En dat is zorgelijk, want kinderen met schisis hebben als baby vaak voedingsproblemen en later spraakproblemenChiara Beltramini  van het Liliane Fonds ging begin 2020 naar Guatemala en bezocht onder anderen Juan. Hij is nog maar 4 maanden oud en hij is geboren met schisis. Door zijn handicap kan Juan moeilijk drinken. Zonder hulp loopt hij risico snel ondervoed te raken. U ziet zijn verhaal in Tijd voor MAX.

Verder in Tijd voor MAX

Ook het verhaal van de zesjarige Ethny wordt verteld. Zij is doof geboren. Vanwege de extreme armoede in het gezin heeft Ethny nooit de kans gehad om gebarentaal te leren. Communiceren met haar vader en moeder is nauwelijks mogelijk. En het lukt haar niet om vriendinnetjes te maken. Dankzij het Liliane Fonds leren Ethny en haar ouders gebarentaal. Rick Brink, minister van Gehandicaptenzaken, onderstreept het belang van gebarentaal. Hij heeft zich met succes ingezet voor een gebarentolk bij belangrijke persconferentie zoals die over de maatregelen en ontwikkelingen van het coronavirus.

Over het Liliane Fonds

Bijdragen aan een wereld die openstaat voor iedereen en waarin ook kinderen met een handicap die opgroeien in extreme armoede, al hun talenten kunnen ontwikkelen en inzetten. Dat is de missie van het Liliane Fonds. Samen met lokale organisaties in Afrika, Azië en Latijns-Amerika maakt het Liliane Fonds kinderen sterker en hun omgeving toegankelijker. In 2019 steunde het Liliane Fonds ruim 76.000 kinderen in 38 landen.

Open de wereld van een kind met een handicap en steun het Liliane Fonds. Bel 0800-1115 (gratis) of doneer via de website

Fedja van Huêt, Rick Brink, minister van Gehandicaptenzaken, prof. dr. Corstiaan Breugem, hoogleraar Plastische Chirurgie in het UMC in Amsterdam en Chiara Beltramini zijn te gast in Tijd voor MAX op woensdag 28 oktober 2020 om 17.10 uur op NPO 1. 

(Deze uitzending van Tijd voor MAX wordt mede mogelijk gemaakt door het Liliane Fonds)

Geef een reactie