Eva ontmoet Kolbi en haar moeder

Zie de kracht in elk kind

Tijd voor MAX staat volledig in het teken van kinderen met een handicap op de armste plekken van de wereld. Te gast is programmamaker en presentator Eva Eikhout. Zij vertelt vaak met de nodige zelfspot over de hindernissen die zij doorstaat vanwege haar lichamelijke beperking en wil anderen daarmee inspireren. Voor het Liliane Fonds reist ze naar Indonesië, waar ze kinderen met een handicap ontmoet.

Help kinderen met een beperking mee te kunnen doen. Uw steun is daarin onmisbaar! Doneer direct via de website

Niet de juiste hulp

8 van de 10 kinderen met een beperking wonen in de armste delen van de wereld. Hun handicap wordt vaak te laat ontdekt, waardoor ze niet de juiste hulp krijgen. Terwijl hulp in de eerste 5 levensjaren cruciaal is voor hun ontwikkeling. Hoe eerder je ingrijpt, hoe groter het verschil is dat je kunt maken voor een kind, aldus het Liliane Fonds.

Eva Eikhout weet dit als geen ander. Ze werd op 9 maart 1996 kerngezond geboren met haar ledematen grotendeels afwezig. Ondanks haar lichamelijke beperking heeft Eva zich goed kunnen ontwikkelen. Dat geldt niet voor de kinderen die ze ontmoet op het eiland Flores in Indonesië.

Jefri (11) gepest en buitengesloten

In Tijd voor MAX onder andere het verhaal van de elfjarige Jefri. Hij heeft een verlamming aan zijn rechterarm en -been, waardoor hij veel dingen niet zelfstandig kan. Hij wordt veel gepest door de kinderen in zijn buurt en heeft samen met zijn moeder Anas te maken met vooroordelen en uitsluiting. Dat doet hem veel verdriet. Vanwege de grote armoede en onwetendheid is Jefri nooit geholpen. Zijn moeder droomt van een eerlijke kans en een zelfstandig leven voor haar zoon.

Ondersteuning voor Kolbi (3)

We maken ook kennis met de driejarige Kolbi. Zij heeft een hersenbeschadiging, waardoor ze volledig afhankelijk is van haar moeder Eka: ze kan niet zelfstandig rechtop zitten en staan. Ook kan ze niet praten. Eka weet al die jaren niet wat er met haar dochter aan de hand is en is ten einde raad. Dankzij het Liliane Fonds krijgt Kolbi nu de ondersteuning die ze zo hard nodig heeft en Eka leert hoe ze het beste met haar dochtertje kan omgaan.

Met weinig middelen veel verschil maken

Jules Becher, kinderrevalidatiearts bij Amsterdam UMC heeft onder meer in Indonesië gewerkt. Hij weet als geen ander hoe belangrijk het is om een kind met een handicap op tijd te helpen: “Er zijn een heleboel dingen waar je als dokter niks aan kunt doen, maar voor het leven van kinderen met een handicap kun je met weinig middelen een heel groot verschil maken.”

Eerste kindercorrespondent ter wereld

Tako Rietveld is de eerste kindercorrespondent ter wereld. Voor het Liliane Fonds sprak hij in Kameroen en Rwanda met kinderen met een handicap. Tako, die ruim 10 jaar als verslaggever heeft gewerkt bij het NOS Jeugdjournaal, heeft zelf een handicap. Hij is geboren met een kortere rechterarm.

Over het Liliane Fonds

Het Liliane Fonds steunt kinderen met een handicap in de armste delen van de wereld. Vaak geeft hun omgeving ze geen eerlijke kans om zich volwaardig te ontwikkelen, naar school te gaan en een zelfstandig bestaan op te bouwen. Samen met organisaties in Afrika, Azië en Latijns-Amerika verbetert het Liliane Fonds de levenskwaliteit en toekomstkansen van deze kinderen. Daarbij is geen tijd te verliezen. Want hoe eerder een kind steun op maat krijgt, hoe groter de kans op een volwaardig leven!

Help kinderen met een beperking mee te kunnen doen. Uw steun is daarin onmisbaar! Doneer direct via de website

Deze uitzending van Tijd voor MAX wordt mede mogelijk gemaakt door het Liliane Fonds.

(Foto: © Liliane Fonds)

Geef een reactie