Liliane Fonds

Open de wereld voor een kind met een handicap

Een wereld die openstaat voor iedereen. Een wereld waarin ook kinderen met een handicap die opgroeien in extreme armoede, al hun talenten kunnen ontwikkelen en inzetten. Sterke kinderen in een toegankelijke omgeving. Dat is waar het Liliane Fonds naar streeft. Want kinderen met een handicap horen erbij. 

Belemmeringen verminderen

Het Liliane Fonds steunt kinderen met een handicap in hun ontwikkeling door belemmeringen te verminderen en door hen weerbaar en zelfbewust te maken. De basis bouwstenen om dit te realiseren zijn gezondheid, onderwijs, sociale contacten en voor jongeren ook werk en inkomen. Het fonds financiert programma’s die ervoor zorgen dat de kinderen lichamelijk beter functioneren, dat ze naar school kunnen, sociaal vaardig en zelfverzekerder worden. Ze bereiden de jongeren voor op hun positie op de arbeidsmarkt zodat ze beter deel kunnen nemen aan de wereld om hen heen. De steun is persoonlijk, want ieder kind is anders. Ieder kind heeft een andere persoonlijkheid en behoefte. Natuurlijk spelen de ouders of verzorgers in dit hele traject een sleutelrol.

Aanpakken van de omgeving

Behalve de belemmeringen van het kind, worden ook de belemmeringen in de omgeving van het kind aangepakt.  In landen als Oeganda, Indonesië, Tanzania, Brazilië, Guatemala en Tsjaad zijn de sociale en infrastructurele voorzieningen van niet toereikend voor een kind met een beperking. Daarnaast weet de omgeving vaak niet hoe zij kinderen met een handicap mee kunnen laten doen. Het Liliane Fonds werkt eraan dat kinderen met een handicap in alle landen volledig opgenomen worden in de samenleving. Die samenleving moet zo ingericht zijn dat zij evenveel mogelijkheden en vrijheden hebben als ieder ander kind. Samen met lokale organisaties in Afrika, Azië en Latijns-Amerika maakt het Liliane Fonds kinderen sterker en hun omgeving toegankelijker. Het Liliane Fonds steunt ieder jaar ruim 90.000 kinderen over de hele wereld.

Ieder kind verdient een kans

Een van de ambassadeurs van het Liliane Fonds is modeontwerper Addy van den Krommenacker. Voor het Liliane Fonds is hij naar Oeganda geweest. Addy ontmoet daar kinderen die dringend hulp nodig hebben. Zoals de 10-jarige Sania die ernstig vergroeide benen heeft. Ook Sophia (8 jaar), geboren met klompvoetjes en Goretti (5 jaar) die achterloopt in haar ontwikkeling hebben hulp nodig. De extreme armoede en het grote gebrek aan medische voorzieningen zorgt ervoor dat deze kinderen zonder hulp kansloos zijn. “Ik weet wat het is om anders te zijn, te worden buitengesloten. Ik had nooit gedacht dat ik de kans zou krijgen om boven mezelf uit te stijgen. Die kans verdient ieder kind.”

Liliane Fonds

Jurk Addy en Scovia

In de hoofdstad Kampala ontmoet Addy Scovia (18 jaar), een bijzondere jongedame die, dankzij de hulp van het Liliane Fonds, weer midden in het leven staat. Ondanks haar handicap heeft ze haar eigen naaiatelier. Ze vertelt Addy haar bijzondere verhaal en samen maken ze een prachtige Afrikaanse jurk.

Op basis van het ontwerp van Addy en Scovia, wordt onder een van de nieuwe donateurs die zich woensdag 21 februari 2018 aanmeldt, een jurk weggeven. Addy maakt een vergelijkbare jurk met soortgelijke Afrikaanse stoffen helemaal op maat. Wordt donateur en maak kans op dit unieke ontwerp van Addy en Scovia.

Hoop voor ouders

Erica Terpstra is al jaren ambassadeur van het Liliane Fonds. Ze heeft al verschillende keren zelf mogen zien wat de hulp van het fonds voor kinderen met een beperking doet. “Behalve de steun voor het kind, is het Liliane Fonds er ook voor de ouders. Die hulp is minstens zo belangrijk. Het is niet alleen begeleiding, maar ook hoop voor de ouders. Zij willen niets liever dan een goede toekomst voor hun kind.”

Over het Liliane Fonds

Het Liliane Fonds concentreert zich in 30 landen. In elk van deze landen hebben ze een partnerschap met een organisatie ter plekke. Deze Strategische Partnerorganisatie (SPO) maakt jaarlijks een programma voor ondersteuning van kinderen met een handicap. Binnen deze Partnerorganisaties regelt een team waarin verschillende deskundigheden vertegenwoordigd zijn, steun op maat voor kinderen. Het Liliane Fonds steunt het programma inhoudelijk en financieel. Het fonds wil werken op de plekken waar de behoefte aan ondersteuning het grootst is. Uitsluiting van kinderen met een handicap in combinatie met extreme armoede is voor het Liliane Fonds de belangrijkste reden om in een land of streek een programma te financieren. Jaarlijks helpt het Liliane Fonds ruim 90.000 kinderen.

Open de wereld voor een kind met een handicap. Help het Liliane Fonds om zo veel mogelijk kinderen met een handicap te versterken. Bel 0800 – 1115 (gratis) of word donateur via de website

Op woensdag 21 februari 2018 staat Tijd voor MAX in het teken van het Liliane Fonds. Te gast zijn onder andere Addy van den Krommenacker, Erica Terpstra en Marijke Koeman van het Liliane Fonds.

(Deze uitzending van Tijd voor MAX wordt mede mogelijk door het Liliane Fonds)

Geef een reactie