opa's en oma's oppassen

Mogen opa’s en oma’s weer op de kleinkinderen passen?

Kinderen lijken wereldwijd een kleine rol te spelen in de verspreiding van het coronavirus. Het zijn voornamelijk volwassenen die het aan het elkaar overdragen. En dat is goed nieuws, want dit opent de deur voor opa’s en oma’s om weer op te passen op hun kleinkinderen. Iets waar zowel de grootouders als kleinkinderen naar uitkijken. 

Strenge regels

Bij het uitbreken van het coronavirus is nog niet veel bekend over wie welke rol speelt in de verspreiding van het virus. Eén ding is wel duidelijk, mensen van 70 jaar en ouder lopen een groot risico op besmetting. Voor hen gelden strenge regels als het gaat om afstand houden. Oppassen is één van die regels, dat mag niet meer. Het is immers niet makkelijk om aan een kind te vragen afstand te houden van een dierbare.

Kinderen hebben nauwelijks invloed op verspreiding

Maar onderzoekers hebben niet stilgezeten en uit al dat onderzoek is één ding duidelijk geworden: kinderen zijn nauwelijks van invloed op de verspreiding van COVID-19. Sterker nog, er zijn nauwelijks kinderen gemeld met het virus. Niet bij de GGD of de huisartsen. Daarnaast hebben zij als ze ziek zijn nauwelijks klachten en zijn ze niet de bron bij verspreiding. Om die reden heeft het RIVM de richtlijnen aangepast. Kinderen tot 18 jaar hoeven onderling geen afstand van elkaar te bewaren. Kinderen tot 12 jaar hoeven ook geen afstand meer te houden tot volwassenen.

Versoepelen maatregelen

De uitkomst van het onderzoek is goed nieuws voor scholen en kinderdagverblijven. De kinderen mogen daar sinds 6 mei weer naar toe. En het werkt, want er is geen toename van besmettingen geconstateerd, ook niet onder het personeel van de scholen en dagverblijven. Daarnaast zijn er extra hygiënemaatregelen getroffen.

Oppassen mag weer!

En dit is ook goed nieuws voor grootouders die op hun kleinkinderen passen, want het mag weer. Bij kleinkinderen tot 12 jaar is het houden van afstand niet noodzakelijk. Ouder dan 12 jaar wordt aangeraden om, zeker bij een kwetsbare gezondheid van de grootouder, de afstand van 1,5 meter toch in acht te nemen. Wat ook van kracht blijft is dat als de grootouder of het kind snotterig, verkouden of andere klachten heeft, elkaar even niet op te zoeken. En blijf regelmatig de handen wassen en nies en hoest in de elleboog. Dus oppassen mag weer, maar blijf wel alert.

(Bron: RIVM, RTL Nieuws)

Geef een reactie

Reacties (7)

  ineke18 says:

  Heerlijk om te lezen dat we weer kunnen oppassen. De kleinkinderen zelf vonden het ook maar niks. Nu kunnen we ze weer knuffelen.

  Anitasia says:

  Daar ben ik erg blij mee,het was maar stil zonder hen! Drie dagen pasten wij op twee ( en voorheen drie) en opeens niets meer.
  Alle dagen zondagen bbbrrrrr….!
  Nu mag het weer alhoewel dochter nog erg sceptisch is en schoonzoon nog steeds thuis werkt zal het niet 1,2,3 weer vol kunnen.Maar goed, de mogelijkheid is er weer en hopen op het nieuwe schooljaar.

   Anitasia says:

   P.s geschreven door Omanita.

  Andrea51 says:

  Dat is goed nieuws. Heb van de week ook meteen mijn kleindochter geknuffeld en volgende week komt ze weer sinds maanden een nachtje logeren. Iedereen blij, maar oppassen blijft geboden.

  Fem555 says:

  Ik ben nooit opgehouden met het knuffelen van mijn kleinkinderen. Ik ga dood als ik niet kan knuffelen.

  kristien12 says:

  Ik heb geen oppas-oma’s in mijn vrienden en kennissenkring maar de enige die ik ken heeft altijd opgepast op haar 2 kleinkinderen hoor, dat wilde ze de kleintjes niet aan doen want logeerden vaak bij hun oma.

  Bezorgde Nederlander says:

  2 maanden eerder nu zijn we gaan versoepelen onder druk van de maatschappij en social media.
  Te vroeg, corona is er nog steeds en om de balans te vinden tussen het opstarten van de economie en het voorkomen van een tweede golf liggen nu momenteel allemaal regeringen en specialisten met elkaar in de clinch.
  Het is ook een moeilijk dilemma. Het RIVM wil zijn gezicht niet meer verliezen, ziet het als een soort prestige.
  Nederland neemt nu ook de gok van versoepelen met alle risico´s op de koop toe. in het buitenland is er weer een tweede golf op komst in Duitsland, Spanje et cetera. Het reproductie getal slingert nog steeds rond de 1, dit moet lager zijn en worden nu nog te veel besmettingsgevaar in Nederland. Het is schandalig hoe een welvarend land als Nederland dit virus heeft bestreden in de begintijd van de uitbraak. Essentiele verwijdbare fouten zijn er gemaakt door ons kabinet en het RIVM en Outbreak Management Team. Dit heeft onnodige doden gekost en straks bij het parlementaire onderzoek wat nog gaat komen voor de verkiezingen in maart 2021 zal dit allemaal bekend worden gemaakt en zullen de verantwoordelijken ter verantwoording worden geroepen. Mensen blijf op je hoede want ik kan u nu al zeggen dat er een tweede coronagolf aan komt midden september 2020. daar hoef je geen specialist of rekenkundige voor te zijn…….. kijk maar eens op een mooie zomerse dag in het centrum van een grote stad.
  Logisch toch allemaal op elkaar om dat dat nu eenmaal in ons zit. In moeilijke tijden of daarna hebben wij als sociale wezens behoefte om bij elkaar te zitten en te knuffelen. deze verplichte quarantaine tijd heeft ons opgebroken en weg is onze discipline. Mensen sterkte met het knuffelen, ik heb u gewaarschuwd.
  Mvg bezorgde Nederlander