China

Hollandse Zaken: Help, de Chinezen komen

Cees Grimbergen presenteert vanaf donderdag 4 juli 2019 een nieuwe reeks afleveringen van het journalistieke discussieprogramma Hollandse Zaken. In aflevering 1: moeten we vrezen voor de toenemende macht van China? 

Spraakmakend

Sinds 2011 is Hollandse Zaken een van de spraakmakende programma’s van MAX. Live televisie over kwesties die verder gaan dan de actualiteit van de dag. Dilemma’s rond liefde, opvoeding en relaties. Grote thema’s waar heel Nederland vol van is, zoals de smartphone die velen steeds steviger in de greep krijgt. Maar ook onderwerpen die veel kijkers inzicht in het leven van mede-burgers bieden. Zoals het leed en de frustratie van nabestaanden in nooit opgeloste moordzaken.

Het MAX-programma kiest in deze negende serie opnieuw voor onderscheidende televisie. Hollandse Zaken is een van de weinige programma’s waar de gewone burger wekelijks en consequent aan het woord komt. De bestuurlijke elite schuift alleen bij noodzaak aan. Cees Grimbergen: “Bij ons wekelijks thema’s die kijkers aan het hart gaan.”

Help, de Chinezen komen

In aflevering 1 de vraag: Moeten we vrezen voor de toenemende macht van China? Een land dat 1 op de 5 wereldburgers herbergt, en zichzelf ten doel heeft gesteld de leider van de wereld te worden. Of biedt het land ongekende kansen voor Nederlandse ondernemers?

Nederland worstelt met de vraag hoe we ons moeten opstellen tegenover China. De overheid laveert voorzichtig tussen China te vriend houden, maar ook kritisch zijn en alert op spionage. Bovendien: welke invloed heeft de groeiende Chinese macht voor Westerse verworden als vrijheid en democratie?

Wat gebeurt er met de kennis?

Ondernemers zien mogelijkheden om goed geld te verdienen in het land, maar vrezen het kopieergedrag en de onbetrouwbaarheid van de zakenpartners daar. Universiteiten verwelkomen Chinese studenten – 20 procent van de buitenlandse studenten komt uit China – , maar zijn in toenemende mate beducht voor de intenties van die studenten. Want wat doen ze met hun kennis als ze terug zijn in China en de overheid daar grote druk op ze uitoefent?

In Hollandse Zaken een discussie met onder andere hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk, de Amsterdamse horeca- en vastgoedtycoon Won Yip en ondernemer Edwin den Hartog, die 3 weken geleden zijn eerste patatzaak opende in China.

Over Hollandse Zaken

Hollandse Zaken is een programma dat vastliggende oordelen op losse schroeven zet. Het illustreert maatschappelijke kwesties en dilemma’s en maakt lastige onderwerpen bespreekbaar. Een kant-en-klare oplossing presenteert Hollandse Zaken niet.

Hollandse Zaken is te zien vanaf donderdag 4 juli 2019 om 20.25 uur op NPO 2. 

Geef een reactie

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Natuurlijk moeten we oppassen voor de Chinezen, als dominante partner. Het is een continent met zeer lage loonkosten, lage bestuurskosten en barstens vol grondstoffen. Zoals we moeten oppassen voor alle wereldmachtshebbers. Waar je ook kijkt, er is overal corruptie en uitbuiting van ondergeschikten, of je nu praat over, democratie, socialisme of communisme. Het jongste voorbeeld van uitbuiting is het seksueel misbruik in het Europees parlement, van bezadigde vijftigers, die jonge vrouwen misbruiken, in ruil voor een baantje in Brussel. Er zijn nu eenmaal een soort gekken, die op (wereld)macht belust zijn, in alle continenten (inclusief hier). En tevens zijn er kansen voor ondernemers, die zaken doen met China. Dat was ook het geval, met zaken doen aangaande Duitsland, in de periode 1914-1918 en 1939-1945. Geld is geld en winst is winst. Zaken kun je doen met wereldmachten evenals met bananenrepublieken, die leven van ontwikkelingshulp, in donker Afrika. We moeten er aan wennen, dat Europa een ondergeschikt continent is, evenals Amerika. Twee leeg gegraaide continenten, zonder grondstoffen, met veel te hoge kosten van levensonderhoud, door de vele belastingen en heffingen, waardoor de inkomens noodzakelijk opgezweept worden. Dat weer parasieten van buitenaf aantrekt, gelokt door die hoge inkomens. Ook het zéér hoge aantal bestuurders in Europese landen is een struikelblok voor een gezonde economie. Ongeveer de ene helft van de bevolking bestuurd de andere helft. Daar is geen redden meer aan. Je kunt dat herleiden aan de pensioenroof, van de bevolking in Nederland, die onlangs plaatsvond. Als de machthebbers zich aan het spaartegoed van de bevolking vergrijpen, is het einde verhaal. De wereldbevolking gaat ten onder aan: corruptie, uitbuiting, misbruik en misleiding. … Denk aan: “Samen delen, samen sterk”.