rommel

Hoe zit het? Waarom ergeren we ons vooral aan rommel van anderen?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waarom ergeren we ons vooral aan rommel van anderen?

Troep van een ander

Woont u samen met iemand die alles maar rond laat slingeren en stoort u zich hier weleens aan? Maar vindt u het aan de andere kant totaal geen punt als u zelf een spoor van spullen achterlaat? Heel veel mensen zullen zich hierin herkennen. Hoe komt het toch dat we de rommel van anderen vaak vervelender vinden dan die van onszelf?

Controleverlies

De oorzaak ligt volgens psychotherapeut Jeannette Bolck in controleverlies. Tegen populair wetenschappelijk tijdschrift Quest zegt zij het volgende: “Als je zelf iets niet doet, of dat nou opruimen is, een rekening betalen of boodschappen in huis halen, dan weet je meestal waarom je het niet hebt gedaan en wanneer je het wel zult doen. Er is dus erkenning en begrip ten opzichte van je gedrag. Maar van de ander weet je niet wat de reden voor al die rondslingerende rommel is, en ook niet óf en zo ja wanneer die dat eens zal opruimen. Dat gebrek aan controle over een situatie geeft ergernis.”

Troep buitenshuis

Als de rommel zich binnenshuis bevindt en gemaakt wordt door uw huisgenoot, is het bijna onvermijdelijk om er iets van te zeggen. Zodra u de rommel heeft gezien, stoort u zich eraan en moet het op 1 of andere manier toch opgeruimd worden. Natuurlijk het liefst door degene die het heeft veroorzaakt.

Aanspreken?

Voor troep op straat gelden hele andere standaarden. Het is u waarschijnlijk een doorn in het oog als u iemand een blikje op straat ziet gooien, maar er iets van zeggen? Dat doen veel mensen dan weer niet. Waarom is dat zo? “Het klinkt misschien gek, maar het is compleet onnatuurlijk om een ander aan te spreken op zijn of haar gedrag. We willen namelijk empathisch overkomen, en bij de groep blijven horen”, aldus Gytha Heins, bedrijfskundige, tegenover RTL Nieuws. Heins heeft 3 jaar onderzoek gedaan naar de manier waarop mensen elkaar aanspreken op gedrag. Volgens haar is het niet zeker dat de persoon in kwestie positief zal reageren als u hem of haar vraagt het afval op te ruimen, dus zeggen we liever niets.

Heins heeft een aantal tips die het aanspreken makkelijker maken.”In plaats van iemand aanspreken, kun je het ook gewoon bespreken. Leg uit wat je ziet en wat je irriteert, maar vertel er ook bij waarom je het vervelend vindt.” Uw irritatie in een vragende vorm verpakken kan ook werken: “als iemand rommel achterlaat in het park zou je kunnen vragen of iemand het misschien vergeten is of later nog gaat opruimen. Je moet niet meteen uitgaan van het slechtste van de ander.”

(Bron: Quest, RTL Nieuws, Margriet)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Leonoor says:

    Deze raad zou ik niet graag willen opvolgen om iemand in de huidige tijd in het park aan te spreken . Men loopt gevaar om een mes in je lijf gestoken te krijgen. Doorlopen en over de rotsooi heen stappen lijkt mij veiliger.

    mare says:

    Ook ik ergerde mij soms mateloos aan de rommel van man en kinderen. Een keer in de zoveel tijd liep ik door het huis met vuilniszakken en stopte daar alles in. Iedereen zijn eigen zak met kleren, boeken, gereedschap enz. Op zondagmorgen stonden de zakken op ieders stoel. ‘ Als hij vanavond niet opgeruimd is staat hij morgenochtend bij het vuil.’
    Deze truc werkte prima.