Hoe voorkomt u eenzaamheid tijdens de kerstdagen?

Van de ruim vier miljoen 55-plussers voelen meer dan één miljoen mensen zich eenzaam. Die eenzaamheid zal de komende jaren alleen maar toenemen, waarschuwen deskundigen.

Eenzaamheid kan ernstige gevolgen hebben. Zo verhoogt het de bloeddruk, het stressniveau en de kans op een depressie. Eenzame mensen hebben een hoger risico op overgewicht, slaapstoornissen en een verhoogd alcoholgebruik. Door de stress die eenzaamheid teweeg brengt, functioneert het immuunsysteem slechter. Eenzame mensen overlijden zelfs eerder.

Een feest van gezelligheid

Rond de kerstdagen is het gevoel van eenzaamheid voor veel mensen nog net wat sterker aanwezig. Kerst is bij uitstek een feest van gezelligheid. In de koude en donkere wintermaanden is het de ideale tijd om als familie en vrienden bij elkaar te zijn. Maar wat nou als u niemand heeft?

Jeanette Rijks, specialist eenzaamheid, adviseert mensen vooral om de stoute schoenen aan te trekken. “In de paar weken die we nog hebben tot Kerst is het natuurlijk lastig om echte eenzaamheid op te lossen. Maar bijna iedereen heeft wel ergens oude vrienden, familie of kennissen. Trek de stoute schoenen aan en bel eens op. Wie weet vinden ze het hartstikke leuk om met u af te spreken en zaten ze precies op uw belletje te wachten. Als iedereen maar om zich heen blijft kijken, boekt niemand vooruitgang en zitten er veel mensen alleen.”

Verkeerd beeld van de werkelijkheid

“Hecht ook niet teveel waarde aan de feestdagen. Veel mensen denken: ‘Het moet leuk zijn, iedereen heeft het leuk!’ maar dat is niet zo, u moest eens weten hoeveel mensen oma ophalen omdat het moet. De prachtige reclames, folders en foto’s van grote families die gezamenlijk aan een uitgebreid gedekte kersttafel zitten, geven ons een verkeerd beeld van de werkelijkheid.” Aldus Jeanette. Eenzaamheid is een groot probleem en dat is niet met een simpele beweging opgelost. Bent u eenzaam? Ga dan op zoek naar professionele hulp. U hoeft het namelijk niet alleen op te lossen, dat kan ook helemaal niet.

Geef een antwoord

Reacties (5)

 1. MvdBerg says:

  Eenzaamheid tijdens de kerstdagen voorkom ik op dezelfde manier als eenzaamheid tijdens andere dagen. Ik zorg voor een opgeruimd huis, veel licht, een mooi boek, een gezellig handwerkje, een film op dvd, gewoon gezond eten en drinken en ik zet de telefoon ‘uit’ (dan weet ik zeker dat ik het aan mijzelf ligt als niemand mij belt). Een cd met oude school- of kampliedjes om mee te zingen doet het ook heel goed!

 2. peter61j says:

  eenzaamheid is niet erg,
  zolang je maar genoeg afleiding hebt.
  vergeet de kerst en oud en nieuw,
  en blijf bezig
  ik ben al zo lang ik weet alleen,
  ik hou me wel bezig zonder mensen in mijn leven
  zelfs nu ik vrijwilligerswerk doe,
  vind ik het erg moeilijk contact te leggen
  en is na mijn groepen ,
  de eenzaamheid weer om me heen
  ik stoor me er niet meer aan
  ik zoek nu juist de rust in de eenzaamheid
  eenzaamheid kan ook een vriend zijn
  je hoeft niet emotioneel te worden.
  je hoeft niet langer wantrouwig te zijn.
  je hoeft niet bang meer te zijn.
  je bent en leeft aleen ,
  en kent je grenzen.
  ik ben een grijze wolf.
  en heb niemand nodig

 3. knabbel13 says:

  Een gewone normale dag als altijd! Misschien bij de koffie iets lekkers. Maar daar blijft het dan bij. Eenzaamheid is er altijd , niet alleen met de Kerst. Fijne dagen toegewenst!!

 4. crista says:

  Ik ben al jaren erg alleen maar dit jaar realiseer ik me dat ik ook al erg lang eenzaam ben.
  Al die goedbedoelde adviezen, wel eens aan gedacht hoe het is om ook gehandicapt te zijn met veel aandoeningen/ziektes die niet te zien zijn en dus zal het wel meevallen.
  Wel leuke dingen weten maar niet in staat zijn om naartoe te gaan en niemand durven vragen.
  Dit alles is het ergste in de “gezellige” decemberavond
  Mij vervelen doe ik nooit, integendeel. Computer, boeken, DVD en meer is prima maar eenzaam is iets anders en dat is blijkbaar alleen te begrijpen als je het zelf ook bent.

 5. peter61j says:

  hulpverleners gaan ook op vakantie voor de feestdagen.
  en komen pas terug als alles voorbij is