geweldplegers

Hoe beschermen we onszelf tegen geweldplegers?

Hoe beschermen we onszelf tegen geweldplegers? Donderdag 12 juli 2018 gaat Cees Grimbergen in Hollandse Zaken in gesprek met de nabestaanden van de vermoorde Tjirk van Wijk, Nadine Beemsterboer en Francis Cuijpers.

Aanpak onvoldoende

Hoe beschermen we onszelf tegen geweldplegers? Celstraffen en tbs-behandelingen bieden geen garantie dat de daders niet nogmaals toeslaan. Ook blijkt die aanpak voor nabestaanden onvoldoende vergelding voor het aangedane leed. Maar wat dan wel? Levenslang opsluiten?

Geconfronteerd met de moordenaar

Volgende week wijst de rechter een vonnis in de zaak tegen Michael P. Hij verkrachtte en vermoordde Anne Faber. Het OM eiste 28 jaar cel en tbs. Michael P. moet ”levenslang in de gaten worden gehouden”, aldus moeder van Anne. Maar leidt een tbs-behandeling in de praktijk tot het gewenste levenslang in de gaten houden?
De moordenaars van Tjirk van Wijk, Nadine Beemsterboer en Francis Cuijpers werden veroordeeld tot celstraffen en tbs. Het levert de nabestaanden tot op de dag van vandaag geen rust. Sneller dan zij verwachtten, kregen de daders proefverlof. Of die daders proberen onder hun tbs-behandeling uit te komen. Nabestaanden worden zo steeds weer geconfronteerd met de moordenaar van hun dierbaren.

In Hollandse Zaken

Cees Grimbergen ontvangt in de studio onder meer de zus van de in 1999 doodgestoken Tjirk van Wijk, de ouders van de in 2006 doodgestoken studente Nadine Beemsterboer en de broer van de in 2008 gewurgde Francis Cuijpers. De daders in de laatste 2 zaken ”wennen nu aan een leven buiten de kliniek”. De moordenaar van Tjirk van Wijk probeert uit de tbs-kliniek ontslagen te worden.

Hollandse Zaken is te zien op donderdag 12 juli 2018 om 21.10 uur op NPO 2. 

Geef een reactie

Reacties (4)

  Hanneman says:

  Het is met bescherming tegen geweld net als met het willen bieden van 100 % veiligheid. Er zal heel veel mogelijk zijn om geweld uit te sluiten en veiligheid te kunnen bieden maar er zal altijd dat kleine percentage zijn waartegen menselijkerwijs “niets is te doen”. Er zullen altijd idioten en idiotes zijn. Zo was, is en blijft het. En wat de een ervaart als geweldadig, ervaart de ander als onschuldig. Ik kan onbeleefdheid als geweld ervaren. Dierenleed in de bio-industrie staat voor mij gelijk aan oorlogsleed. Als ik sociale en veelal linkse politiek vóórsta is het niet zo dat ik denk dat er een droomland van komt. Ik denk wel dat een sociale samenleving en een eerlijke verdeling van lasten en lusten, veel minder voedingsbodem biedt aan boos, oneerlijk, achterbaks, egoistisch. In economieen waar de belangen van grote groepen mensen volkomen worden genegeerd, inkomens systematisch laag worden gehouden om een kleine club notabelen te bevoordelen gaat het mis. Des temeer armoede, des temeer criminaliteit. Dus meer geweld. Ik denk dat één van de noodzakelijke voorzieningen een meldpunt zou zijn. Niet de politie die aangiften niet opnemen of waar meldingen in het niets verdwijnen. Maar een verzamelpunt waar geweld in al zijn vormen en hoedanigheden worden opgetekend. Dus bij voorbeeld ook “niet crimineel maar tóch geweld”. Met de laagst denkbare drempel en de hoogst mogelijke waarborg van privacy zodat ook de door de thuiszorg misbruikte of mishandelde oudere het “aandurft” hulp te zoeken. Voorts zijn de campagnes over inbraakpreventie en de waarschuwingen niet “zo maar iedereen binnen te laten” heel belangrijk. We leven in dit land al een tijdje met de noodzaak eerder te moeten wantrouwen dan vertrouwen. Dus, álles potdicht en ingewikkeld op slot en een en ander erg goed verstopt. In een land waar we blijvend met de gevolgen van verziekte types en opgedoekte rechtsbescherming moeten leren omgaan. In een land dat wordt geleid door een partij die het met al dit soort belangen zo nauw niet neemt. Een partij die met de ene hand het kwartje geeft en met de andere een tientje terugpakt. Een partij die door verzieking van een sociaal stelsel, verzwakking van de politie, beeindiging van sociale rechtsgang, uitholling van onderwijs, de genoemde voedingsbodem voor criminaliteit en geweld uitbreidt. Nogmaals; VVD = blauwdruk voor doffe ellende.

  oosterwijck says:

  Er zullen altijd gewelddadige psychopaten blijven bestaan, daar valt niet aan te ontkomen. Maar als de wetgeving en de gerechtelijke macht het laat afweten, is dat ernstige nalatigheid en minachting voor de bevolking. Ik zag de uitzending en bemerkte dat er alleen maar ontkennend gereageerd wordt, door z.g. deskundigen, op het wanbeleid van de gerechtelijke macht. Het grote struikelblok is de bezuiniging op het gevangeniswezen. Terwijl de criminaliteit stijgt, worden steeds minder mensen gestraft. Gevangenissen worden gesloten. Personeel is niet goed opgeleid en voorbereid. Er is personeelstekort. Gesloten psychiatrische inrichtingen zijn open inrichtingen, waar uitzendkrachten rondlopen, die intieme relaties aangaan met zedendelinquenten en drugs naar binnen brengen. Er is sprake van de “Grote leugen”. Om maar zo weinig mogelijk geld uit te geven, wordt de bevolking in gevaar gebracht. En psychopaten lachen zich de ballen uit hun broek, als ze de strafmaat horen. Als de bevolking alles zouden weten, durft niemand nog de straat op. Het wordt tijd dat de VVD (lees VVC regering, voor vrijheid en corruptie) wordt vervangen door een regering die er is voor de bevolking en niet alleen voor de uitverkorenen (die veilig wonen in hun Villa’s in bewaakte woonwijken). Mensen wordt wakker en kom voor je zelf op. Alle gewelddadige psychopaten, moeten levenslang achter de tralies. En nooit meer op vrije voeten. Persoonlijk ben ik voorstander van euthanasie voor dat soort gekken.

  oosterwijck says:

  Ik heb nog even de uitspraak afgewacht van deze ellendeling en kom tot de volgende conclusie: De strafmaat lijkt een levenslange opsluiting. maar, … als over 10 jaar de gemoederen zijn bedaard en de nabestaanden afstand hebben genomen, …. blijkt er een wonderbaarlijke genezing opgetreden en kan deze gestoorde gek met proefverlof. De kosten blijven dan voor de Staat enigszins beperkt en met zijn vrijlating kan die gestoorde gek opnieuw iemand vermoorden. Ik blijf erbij: Euthanasie is de beste oplossing. Hij kan zijn slechte genen niet meer doorgeven (hij heeft al een begeleidster in de kliniek bezwangerd), en de kosten zijn voor de Staat minimaal. Een spuitje bij een dierenarts, zullen de kosten niet zijn.

  oosterwijck says:

  In mijn jonge jaren heb ik gewerkt in een instituut voor ontspoorde kinderen (lees knettergekke en gevaarlijke kinderen) afkomstig uit ontspoorde milieus, Huize La Salle in Boxtel. Daar werden meisjes van ongeveer 12 jaar oud geprostitueerd door de even oude jongens. Ze zochten klanten bij het plaatselijke benzinestation. En van de opbrengst vierden ze feest met drugs en alcohol. Op het terrein hadden ze als hobby, het vermoorden van eendjes en kippen. Als het kermis was, pleegden ze een overval en kwamen dagenlang niet opdagen. Dagelijks waren er geweldplegingen tegen de leiding en eigen soortgenoten. Dit leven leidde ze tot hun 18-jaar en werden dan op straat gezet. In dergelijke instellingen, werd de basis gelegd voor een crimineel gewelddadig geweten. De werkwijze van deze instellingen werd bepaald door bezuinigingen en ondeskundig, ongemotiveerd, tijdelijk personeel. De meeste jongens, zaten binnen één jaar, na hun 18-verjaardag, in de gevangenis. De meeste meisjes in de prostitutie. De overheid, in naam van de VVD (lees VVC voor vrijheid en corruptie) hebben de problematiek altijd genegeerd. Het VVD motto was alsmaar bezuinigen. Ook de gewone scholen zijn aan de VVD ten onder gegaan, evenals de ouderenzorg, de gezondheidszorg en het maatschappelijk-cultureel werk. Die VVD rakkers hebben geld onttrokken aan de maatschappij, ten voordelen van internationale vermogende uitverkorenen. De maatschappij van de gewone bevolking is hierbij totaal vernield. En deze vernieling en minachting van de samenleving door de VVD is de basis van de moord op Anne en vele andere onschuldige slachtoffers.