15 jaar homohuwelijk

Het is vandaag, 1 april 2016, precies 15 jaar geleden dat het eerste homohuwelijk in Nederland werd gesloten. Nederland was in 2001 het eerste land ter wereld waar mensen van hetzelfde geslacht met elkaar kunnen trouwen. Op 1 april 2001 verbond de toenmalige burgemeester van Amsterdam Job Cohen 3 mannenparen en 1 vrouwenpaar in de echt.

Goed voorbeeld doet volgen

Sinds die eerste huwelijken in 2001 hebben 2.850 homoseksuele mannen en lesbische vrouwen elkaar in Amsterdam het jawoord gegeven. In ons hele land trouwen er jaarlijks zo’n 1100 homoseksuele stellen. Het Amsterdamse voorbeeld uit 2001 heeft wereldwijd veel navolging gekregen. In zo’n twintig landen is het burgerlijk huwelijk mogelijk voor mensen van gelijk geslacht.

De cijfers

Vrouwen trouwden vaker met een partner van gelijk geslacht dan mannen. Maar het is niet alleen maar rozengeur en manenschijn. Een huwelijk tussen twee vrouwen liep de afgelopen 15 jaar namelijk meer kans om te stranden dan een huwelijk tussen twee mannen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de 580 in 2005 gesloten huwelijken tussen twee vrouwen was tien jaar later ruim 30 procent geëindigd in een echtscheiding. De kans dat een huwelijk van twee mannen strandt, is kleiner. Na tien jaar was ruim 15 procent van de mannenhuwelijken uitgemond in een scheiding. Bij huwelijken tussen man en vrouw was dit 18 procent.

Liefde op leeftijd

Partners in een homohuwelijk trouwen gemiddeld op latere leeftijd dan partners in een heterohuwelijk, zo blijkt uit het onderzoek van het CBS. Mannen die met een vrouw trouwen doen dat gemiddeld genomen op hun 37e, mannen die een andere man trouwen zijn gemiddeld ruim 43 jaar op de dag van de bruiloft. Bijna 20 procent van de mannen in een homohuwelijk was 55 jaar of ouder op de dag van het ja-woord. Voor vrouwen geldt het zelfde: op een bruiloft van twee vrouwen is de gemiddelde leeftijd van de partners ruim 39 jaar, terwijl vrouwen die een huwelijk met een man aangaan gemiddeld 34 jaar zijn.

15 jaar homohuwelijk

Speciaal voor de 15e verjaardag van het homohuwelijk is bij het Amsterdamse stadhuis vrijdag een nieuwe variant van het bekende I Amsterdam-logo onthuld. De letters zijn uitgevoerd in regenboogkleuren, wereldwijd symbool van de homobeweging.

Geef een reactie