cees grimbergen

Cees Grimbergen over een nieuw seizoen Hollandse Zaken

Donderdag 1 juni 2017 begint een nieuwe reeks afleveringen van het veelbekeken MAX-programma Hollandse Zaken. Gezicht van deze reeks is opnieuw Cees Grimbergen. Hij legt aan MAX Magazine uit wat we deze zomer kunnen verwachten.

Cees is er nog steeds trots op dat hij met Hollandse Zaken een programma maakt waarin gewone Nederlandse burgers aan het woord komen, iedere aflevering weer. Cees: “Laatst, rond de Kamerverkiezingen, laaide het debat op of Nederlandse media te veel BN’ers, de gebruikelijke politici en beroemde wijsneuzen aan het woord laten. In de constatering ligt het verwijt besloten dat de gewone Nederlandse burger met zijn of haar zorgen, ervaringen en inzichten te weinig serieus genomen wordt. Het verwijt ging aan onze redactie voorbij.” In 2011 was de eerste serie Hollandse Zaken bij MAX te zien. Aan het format is in die jaren weinig tot niets veranderd, vindt Cees. “Met onze redactie zullen we ook dit jaar Nederland in al zijn facetten tonen. Dat zal niet uitsluitend op een zoete manier gebeuren. Je mag bij ons proeven dat samenleven niet altijd vlekkeloos gaat. Dat ruzie en meningsverschillen bestaan.”

Belangrijke vragen

Hollandse Zaken onderscheidt zich op nóg een manier van andere programma’s, vindt Cees. “We proberen de kijker zich te laten inleven in de leefwereld van onze gasten, daarmee wellicht een bijdrage leverend aan meer begrip voor elkaar. Zo zullen we in de eerste aflevering aandacht besteden aan het snel stijgend aantal euthanasieverzoeken. Hollandse Zaken verplaatst zich in de artsen op wie druk wordt uitgeoefend. Mogen mensen de verantwoordelijkheid voor hun levenseinde in de handen van een medicus leggen? Het is een grote, belangrijke vraag.”

Van dementie tot integriteit

Andere heikele thema’s die dit seizoen aan bod gaan komen: grote leeftijdsverschillen in liefdesrelaties, hoe dementie van een gezinslid hele families in de greep houdt, het stijgend aantal burn-outklachten van twintigers en dertigers en de consequenties van het grote aantal samengestelde gezinnen dat het niet redt. Cees: “En hoe staat het toch met integriteit, in de financiële sector met de mond beleden, maar vaak niet toegepast? Ook daar gaan we uitgebreid op in.”

Tegen de schenen schoppen

Hollandse Zaken wijst de kijker een mogelijke weg door ons soms ingewikkelde bestaan. Het maakt zaken bespreekbaar zonder kant-en-klare oplossingen te bieden. Als ik het zo vertel, klinkt het braver dan wij van de redactie zijn. Want wij willen de kijker soms een beetje ergeren en een beetje tegen de schenen schoppen. En wie vindt dat we daarin te ver gaan, moet het ons zeker laten weten. Wij nemen alle reacties van kijkers serieus.” Dagblad NRC verweet Hollandse Zaken vorig jaar angst te zaaien en Nederlanders op te hitsen tegen moslims. Cees daarover: “We hadden het gewaagd na de terreuraanslagen in Nice en in de Normandische dorpskerk de angst van gewone burgers te bespreken. Ik ben er trots op dat we ons toen niet door voorzichtigheid hebben laten leiden en dat zal dit seizoen beslist niet anders zijn!”

Hollandse Zaken is te zien vanaf donderdag 1 juni 2017 (14 afleveringen) om 21.05 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Lijkt veelbelovend. … Schop maar gerust tegen schenen aan. Maak het gepeupel maar ongerust. Laat het gepeupel maar eens goed voelen, dat ze te braaf zijn en niet voor hun mening uit durven komen. Het gepeupel rekent er altijd op dat “anderen” het wel oplossen en dat ze zelf buiten schot kunnen blijven en meeliften op het resultaat van een paar protestanten (en dan bedoel ik niet de religie). Precies wat hier gebeurd op deze site, geen hond geeft zijn mening, geen hond, reageert op een aangetipt onderwerp. Het gepeupel bestaat uit lafbekken en meelopers. En het verwijt van het NRC valt me heel erg tegen. Zou het dan toch, na al die fusies, een brave krant geworden zijn, die de mening verkondigd van de uitverkorenen (de machtshebbers).