Campagne Samen dementievriendelijk van start

Maandag 9 mei 2016 is de campagne ‘Samen dementievriendelijk’ van start gegaan tijdens een EU-conferentie in Amsterdam. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) roept daarbij alle Nederlanders op zich te bekommeren om mensen met dementie. Voor de campagne is de komende 5 jaar 10 miljoen euro beschikbaar.

Helpende hand

Via de website samendementievriendelijk.nl kan iedereen vanaf nu online leren omgaan met dementie. Dat is volgens Van Rijn nodig, want in ons land woont 70 procent van de mensen met deze ziekte thuis. “Ze wonen in ons dorp, in onze buurt, in onze straat. Soms hebben ze even iemand nodig die doorheeft wat er aan de hand is als ze het bijvoorbeeld even niet meer weten bij de kapper of zonder bestemming de bus instappen. En die mensen, die helpende hand, dat zijn wij allemaal.”

260.000 Nederlanders

Op dit moment lijden volgens de staatssecretaris 260.000 Nederlanders aan de ziekte. In de komende 30 jaar neemt dit nog toe tot 400.000. “Velen van hen kunnen nog een lange tijd vrij goed blijven functioneren. Ze willen niet als ziek worden behandeld, of als iemand om medelijden mee te hebben.”

Supermarktketen

Van Rijn noemt als voorbeeld een initiatief van een grote supermarktketen. Na een incident in een filiaal in Doorn met een vrouw die was vergeten te betalen, besloot de winkel dementerenden te helpen in plaats van ze over te leveren aan de politie wegens winkeldiefstal. Bij de supermarktketen wordt het personeel in honderd vestigingen nu zelfs speciaal getraind op omgaan met dementie.

In onze cursus ‘Omgaan met Alzheimer’ krijgt u ook praktische tips om met deze vorm van dementie om te gaan.

(Bron: ANP)

Geef een reactie