buren

Buren zijn belangrijk voor Nederlanders

Het hebben van goede buren is heel belangrijk, zo vindt meer dan 70 procent van de Nederlanders. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van aardappelverwerker Aviko

Belangrijk

Voor het onderzoek werd aan 1100 landgenoten gevraagd hoe zij denken over hun buren. De meesten van hen (77 procent) geven aan dat zij het heel belangrijk vinden dat zij goede buren hebben. Dit zorgt volgens de deelnemers aan het onderzoek voor meer veiligheid in de buurt.

Gezellig

Behalve voor meer veiligheid, bevordert het hebben van een goede buur ook de gezelligheid. Zo laten 4 op de 10 mensen weten dat zij regelmatig bij hun buren op de koffie gaan. Ook wordt er door 3 op de 10 mensen vaak een borrel gedronken bij iemand die in dezelfde straat woont.

Een andere hoofdvraag van het onderzoek is of buren weleens bij elkaar eten. Dit gebeurt nu bij 17 procent van de mensen, maar veel meer mensen zouden dit graag willen. Een derde van alle respondenten, om precies te zijn.

Burendag

Aviko is niet de enige die zich bekommert om de omgang van Nederlanders met hun buren. In 2006 roept koffiefabrikant Douwe Egberts de Burendag in het leven. Het idee is om de buurt gezellig en veiliger te maken door buren plannen te laten insturen voor gezamenlijke activiteiten.

Sinds 2008 helpt Het Oranje Fonds bij de organisatie en is de Burendag uitgeroeid tot een echt begrip in Nederland. Voor de eerste Burendag werden 500 ideeën toegestuurd, maar inmiddels staat de teller al op 1 miljoen per jaar. Burendag wordt ieder jaar op de vierde zaterdag van september georganiseerd.

Heeft u een goede band met u buren?

(Bron: ANP, Aviko. Het Oranje Fonds)

Geef een reactie