Burendag

Burendag: samen iets doen voor meer verbinding met elkaar

Op 24 september 2022 wordt een recordaantal activiteiten georganiseerd op Burendag. Meer dan 8.100 activiteiten zijn aangemeld op de website. Dat zijn er zo’n 2.000 meer dan het recordjaar van 2021. Volgens het Oranje Fonds (één van de organisatoren) heeft dat alles met de coronapandemie te maken.

‘Behoefte aan verbinding in buurten is groot’

Sandra Jetten, directeur Oranje Fonds: “We zien al langer dat de behoefte aan verbinding in buurten heel groot is. De coronacrisis heeft ons laten zien hoe belangrijk het is om mensen in de buurt te hebben waar je op terug kunt vallen. Meedoen in de samenleving en het gevoel hebben dat je ertoe doet begint in je eigen buurt. We zijn dan ook ontzettend blij dat zó veel buurten dit jaar de mogelijkheid aangrijpen om samen te komen op Burendag. Want op die dag ontstaan contacten waar je nog lang daarna iets aan hebt. Als je elkaar kent, is het gemakkelijker om op elkaar terug te vallen, al is het maar om de planten water te geven als je op vakantie gaat.”

Veel groen aangelegd tijdens Burendag

Tijdens deze 16e editie wordt voornamelijk veel groen aangelegd. Een buurt die met elkaar een moestuin opstart, een perkje in de straat er weer mooi bij legt of picknicktafels gaat bouwen om elkaar vaker te treffen. Het zijn laagdrempelige activiteiten, zodat iedereen in de buurt aan kan haken.

Wie vooraf een activiteit aanmeldt bij Burendag, kan daar ook geld voor krijgen. Dit is bedoeld om plantjes voor de moestuin te kopen bijvoorbeeld. Het gaat om activiteiten die bijdragen aan een langdurig onderling contact. Zo helpt het Oranje Fonds een handje mee. De Koning en Koningin zijn beschermpaar van het Fonds en helpen af en toe bij een activiteit. Voor zover bij het Fonds bekend, doen ze dat dit jaar niet.

Bijna 30 procent wil graag intensiever contact met buren

In opdracht van verzekeraar Univé heeft MarketResponse een onderzoek uitgevoerd in het kader van Burendag. Hieruit blijkt dat ruim een kwart van de mensen door de coronapandemie meer na is gaan denken over de veiligheid thuis. Bijna 30 procent wil graag intensiever contact met de buren over veiligheid in de buurt.

Driekwart van de ondervraagden vertrouwt erop dat de buren waarschuwen bij gevaarlijke of verdachte situaties. Vertrouwen in het noaberschap (iets doen voor een ander, zonder iets terug te verwachten) is het grootst onder 65-plussers wanneer het gaat om veiligheid in de buurt.

(Bron: Burendag, Oranje Fonds, Univé. Foto: Oranje Fonds – Remko de Waal)

Geef een antwoord