Begeleiding naar crematieoven gewild onder nabestaanden

De behoefte onder nabestaanden om overledenen te begeleiden tot in de crematieoven groeit. Soms rijden ze zelf de uitvaartkist naar binnen of ze drukken onder begeleiding de knop in om het crematieproces te starten. Dat blijkt uit onderzoek van DELA.

Geen afstand

Deze verandering helpt nabestaanden bij de gedachte dat er niets meer instaat tussen hen en de overledene bij het afscheid. De laatste jaren wordt deze behoefte steeds groter. In 2012 koos nog 10 procent om aanwezig te zijn bij het moment dat de overledene in de oven wordt geplaatst. Nu is dat percentage al opgelopen tot 20 procent.

Helpt bij verwerking

Van die 20 procent wil 1 op de 3 nabestaanden alleen in de ruimte aanwezig zijn, 1 op 5 spreekt nog allerlaatste woorden uit en 1 op de 8 ondervraagden wil zelf op de knop drukken om het crematieproces te starten. In het onderzoek geven de respondenten aan dat de nieuwe mogelijkheden hen helpen met het verlies te verwerken en de draad van leven weer op te pakken.

Aanpassingen ruimte

Normaal gesproken is de ruimte rond de crematieoven alleen toegankelijk voor verzorgers en begeleiders. De nabestaanden nemen al definitief afscheid van hun overledene in de aula van het crematorium. Maar sinds de groeiende wens om er tot het einde bij te zijn, wordt in sommige crematoria de ruimte  waar de oven staat voorzien van kleuren, kunstwerken en enkele zitplekken.

Geef een antwoord