Alleenstaande ouder woont dicht bij oma

Jonge eenoudergezinnen wonen het dichts bij hun moeder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar liefst 58% van de alleenstaande ouders tussen de 25 en 40 jaar, woont in een straal van 5 kilometer bij hun moeder vandaan.

Praktische hulp

De reden waarom eenoudergezinnen dicht bij hun moeder wonen is vaak praktisch van aard. Moeders passen op en springen makkelijk bij in het huishouden. Alleenstaanden en paren zonder kinderen wonen vaak meer dan 50 kilometer van hun moeder.  Als de rollen zijn omgedraaid en de grootouder hulpbehoevend is dan is het prettig als ouders en kinderen niet te ver van elkaar wonen. In het onderzoek wordt alleen gesproken over de afstand tot de moeder, omdat de moeders van volwassenen vaak nog in leven zijn.

Jongeren wonen langer thuis

Jongeren onder de 20 jaar wonen overwegend in het ouderlijk huis. Ruim de helft van de 20- tot 25-jarigen woont ook nog thuis, maar daarna daalt het aantal thuiswonenden snel. Bij de oudere leeftijdsgroepen woont de oudere moeder bij het kind in.(Bron: CBS)

Geef een antwoord