Gebakken aardappels

Zo worden gebakken aardappels uit de pan goudbruin en knapperig

Niets zo lekker als vers gebakken aardappeltjes. En als ze dan ook nog eens mooi goudbruin en knapperig zijn, dan zijn ze prefect. Maar hoe worden de aardappels zo mooi goudbruin en krokant als u ze in een pan bakt? Een belangrijk ingrediënt: geduld. 

Soort aardappel

Het begint natuurlijk met de aardappel zelf. Een goed vastkokend exemplaar leent zich het beste om te bakken. Neem bijvoorbeeld een Nicola, Rosa of Accent. Een extra lekkere vastkokende aardappel is de Opperdoes. Die kookt u het beste in de schil. Laat hem afkoelen, haal de schil er vanaf en snijd in stukjes om te bakken. Ook de Roseval aardappel is een goede aardappel om (in de schil) te bakken. Hoewel de Frieslander een meer bloemige aardappel is, laat deze zich ook prima bakken, net als de Bildstar.

Koken en afkoelen

Afhankelijk van hoe veel trek u heeft in gebakken aardappels, wordt ongeveer 200 gram per persoon gerekend. Schil de aardappels en snijd ze in stukje, partjes of schijfjes. Kook ze in ruim water, ze morgen echt onder water staan, maar niet helemaal gaat. Dan behouden ze hun stevigheid en garen ze verder als u ze bakt. Giet ze af en laat afkoelen. U kunt ze eventueel even kort op een heel laag vuur droogkoken en daarna af laten koelen. Afkoelen betekent in dit geval totdat al het vocht verdampt is. Het koken van de aardappels kan zelfs een dag van tevoren. Kook ze dan eventueel in zijn geheel. Laat afkoelen en snijd ze voor u ze gaat bakken in stukjes.

De beste pan

Nog een belangrijk element voor perfect gebakken aardappels: een goede koekenpan. Gebruik er een met een antiaanbaklaag. U hoeft dan minder boter of olie te gebruiken en neem een grote pan. De aardappels bakken het mooist knapperig en goudbruin als ze in een enkele laag in de pan liggen. Verwarm de pan voor op een middelhoog vuur. Is de pan warm, doe dan de (room)boter of olie erin. Wees niet al te zuinig, ondanks de antiaanbaklaag, want de boter en olie geven ook smaak aan de aardappel. Doe de aardappels vervolgens in de pan.

Geheim ingrediënt: geduld

En nu komt het: geduld. Het is vanaf nu belangrijk om de aardappels de tijd te geven om te verkleuren en hun knapperige jasje te krijgen. Zet de pit niet te hoog en schud af en toe zodat ze door de pan schuiven. Niet meteen met een spatel in de weer gaan. Dan is de kans groot dat de aardappeltjes breken. Strooi wat zout over de aardappels en laat ze langzaam bakken. Schud ze om in de pan of gebruik hiervoor de spatel, maar wacht tot de ene kant mooi goudbruin is van kleur voor u ze draait. Leg de aardappels die klaar zijn eventueel op een stuk keuken papier om uit te lekken, het papier neemt het overtollige vet goed op, en doe ze in een schaal en bak de volgende lichting. Moet u veel bakken? Zet ze dan op de warmhoudstand in de oven. Dan koelen ze niet af.

Smaken toevoegen

Wilt u eens variëren met smaken, doe er dan in de pan wat paprikapoeder over. De aardappels krijgen dan een licht ‘rokerige’ smaak. Of voeg rozemarijn, tijm en knoflook toe. Smaken die ook perfect samen gaan met gebakken aardappels. Of strooi vlak voor het serveren nog wat vers gehakte peterselie toe. Voeg een gebakken spekjes en ui toe en u tovert de aardappeltjes om in bratkartoffeln (gebakken aardappels op zijn Duits). Bak dan wel de spekjes en ui apart en voeg die later aan de gebakken aardappels toe.

Dus met de juiste aardappel, pan en geduld zet u de perfecte gebakken aardappel op tafel!

Lees ook: Spinazie-shakshuka met gebakken aardappelsAcrylamide in bruingebakken voedsel, wat is het en is het echt zo ankerverwekkend?Nederland, aardappelland

(Bron: 24Kitchen, BrendaKookt, Producten van de Boer, Kookidee, archief)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Nelleke reageert says:

    Ik bak ze veel eenvoudiger. Heb daar 2 verschillende manieren voor. Maak hele dunne plakjes (mandoline) en leg ze rauw in de pan. Strooi, peper, zout en paprikapoeder over het geheel. Bak op een rustige warmte goudbruin.

    Snijdt miniblokjes aardappel van 1/2 cm. Ook deze rauw in de pan en op dezelfde manier als de plakjes. Scheelt een hoop werkt en zijn heerlijk knapperig van smaak.

    Aardappelen schillen doe ik alleen voor een stamppot. Eet verder altijd aardappelen in de schil. Wel eerst goed wassen natuurlijk. Alle vitaminen blijven daardoor behouden.

      carlasvo says:

      Nel, rauw in de pan, maar wel met boter of olijfolie?

    Ankertiel says:

    Nadeel van flinterdun is dat ze veel meer vet opnemen en eigenlijk niet meer naar aardappelen smaken en stamppot wordt juist lekkerder door de aardappelen niet te schillen en te koken met matig water ipv ze onder water te zetten.

    Hyacinthe says:

    Ik kook mijn aardappels nooit gewoon met schil in de pan, blokjes of plakjes, lekker met maggi eroverheen .