deeg

Zo blijft deeg niet plakken aan de deegroller, werkblad en handen

Tijdens het kneden en uitrollen van deeg kan dit soms flink blijven plakken aan de deegroller, werkblad en handen. Met deze tips voorkomt u dat.

Strooi voldoende bloem

Door het werkblad en het deeg zelf met bloem te bestrooien zal dit minder plakken bij het uitrollen. Strooi het er alleen overheen en voeg het niet toe aan het deeg zelf, want dan veranderen de verhoudingen teveel. Tenzij er tijdens het afwegen van de ingrediënten een te grote hoeveelheid vocht toegevoegd is en dat de reden is van het plakken.

Draai het deeg tijdens het uitrollen een paar keer en strooi er zo nodig nog wat extra bloem op en / of onder. Overtollig bloem kunt u eraf vegen voor u het deeg verder verwerkt.

Een klein beetje olie

De handen bebloemen heeft maar een tijdelijk effect. Beter werkt het om de handen in te smeren met een kleine hoeveelheid neutrale olie, zoals zonnebloemolie. Het deeg blijft dan niet meer aan de handen plakken. Zorg er ook voor dat u lang genoeg kneedt. Het plakt bijna altijd in het begin, maar dat wordt doorgaans vanzelf minder.

Zorg voor een koel werkblad en deeg

Een te warm werkblad zorgt ook voor plakkeriger deeg. Zorg er daarom voor dat u het bijvoorbeeld niet uitrolt boven een warme vaatwasser of oven. Bij warm weer kunt u het deeg ook tussendoor kort koelen in de koelkast om het beter verwerkbaar te houden. Dit werkt ook goed bij deeg dat veel boter of olie bevat.

Gebruik een hulpmiddel voor het deeg

U kunt het deeg ook uitrollen op of tussen een hulpmiddel, zoals bakpapier, plastic folie of een siliconen mat. Zo plakt het niet vast aan het werkblad en kunt u het na het uitrollen makkelijk oppakken. Het voordeel van bakpapier en folie is dat u het na gebruik kunt weggooien, maar een siliconen mat heeft als voordeel dat u het kunt hergebruiken.

(Bron: Rutger Bakt, Libelle, Culy, Better Baking, 24Kitchen)

Geef een reactie