Zelf fruitplukken? Het kan tijdens de Landelijke Fruitplukdagen

De herfst komt er weer aan en daarmee is het fruitpluk seizoen begonnen. Ook u kunt uw eigen appels en peren plukken. September is namelijk door de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) omgedoopt tot fruitplukmaand. Dat betekent elke zaterdag zelf fruit plukken. Op 7 september wordt de eerste Nationale Fruitplukdag van 2019 georganiseerd.

Zelf plukken

Ruim 35 fruittelers door heel Nederland openen hun deuren. U krijgt een kijkje achter de schermen en ziet waar het fruit in de supermarkt vandaan komt. Fruitplukken is niet het enige wat er deze maand te doen is in de boomgaard. Veel telers organiseren ook andere activiteiten zoals een appelspeurtocht, rondleidingen, uitleg over het vak en zelf fruitsap persen en proeven.

Te weinig professionele plukkers

Niet iedereen wordt enthousiast van fruitplukken. In juni 2019 werd bekend dat er steeds minder Oost-Europese arbeidsmigranten naar Nederland komen. In de fruitteelt zijn veel Oost-Europeanen werkzaam en telers merken inderdaad dat het steeds lastiger wordt om geschikte plukkers te vinden. “Tot nog toe lukt het nog altijd om nieuw personeel te vinden. Maar het wordt moeilijker. Ik maak me daar zorgen over. Collega’s hoor ik daar ook over’’, vertelt fruitondernemer Wim de Heus in de Gelderlander. Om er voor te zorgen dat het Nederlandse fruit over enkele jaren nog steeds wordt geplukt, kijkt de sector nu naar mogelijkheden om arbeidsmigranten van buiten de EU naar Nederland te laten komen.

Waar kunt u plukken?

Mocht u een dagje fruit willen plukken, dan kunt u op verschillende plekken in Nederland terecht. Veruit de meeste bedrijven liggen in de Betuwe, wat natuurlijk de fruitstreek van Nederland is. Maar ook in Zeeland, Twente en de Randstad vindt u deelnemende bedrijven. Op de website van de Landelijke Fruitplukdagen vindt u alle deelnemende bedrijven en wanneer u waar kunt plukken.

(Bron: defruitigste.nl / de Gelderlander)

Geef een reactie