Welke soorten ragout zijn er en hoe (on)gezond is het?
Publicatiedatum: 23 december 2025
Ragout wordt traditioneel gemaakt op basis van een roux: een mengsel van boter en bloem, waar bouillon en andere ingrediënten aan worden toegevoegd. De saus heeft een volle en romige structuur. Het wordt vaak gegeten in een pasteibakje van bladerdeeg, maar kan ook worden geserveerd met rijst, aardappelpuree of pasta. Maar hoe gezond is het eigenlijk en welke soorten zijn er?
De geschiedenis van ragout
Het woord ‘ragout’ komt van het Franse werkwoord ‘ragoûter’, wat letterlijk ‘de eetlust opwekken’ betekent. In de Franse keuken staat ragout oorspronkelijk voor een gestoofd gerecht met vlees en groenten. In Nederland is ragout vooral populair geworden als vulling voor pasteitjes. Naar smaak wordt er vlees, vis, gevogelte en groeten aan toegevoegd. Deze combinatie wordt sinds de 19e eeuw op feestelijke gelegenheden geserveerd.

Hoe gezond is het?
De voedingswaarde van ragout hangt sterk af van de bereidingswijze en ingrediënten.
Ragout uit blik
Ragout uit blik is over het algemeen niet de meest gezonde keuze. Deze bevat vaak veel verzadigd vet, veel zout (soms meer dan 1 gram per portie) en conserveermiddelen. Het bladerdeegpasteitje dat er doorgaans bij gegeten wordt, is eigenlijk de grootste bron van calorieën en kan tot 300 extra calorieën per portie toevoegen.
Zelfgemaakte ragout
Zelfgemaakte ragout is een ander verhaal. Wanneer u de juiste ingrediënten gebruikt, kan ragout prima passen binnen een gezond en gevarieerd eetpatroon. Wilt u weten hoe u zelf een pasteitje met ragout maakt? Robèrt legt het uit in dit recept.
Hoe maakt u het gezonder?
U kunt de ragout ook gezonder maken. Voeg bijvoorbeeld minder boter toe in de roux en bind de saus met een beetje maizena. Kies voor mager vlees of een vega optie en voeg veel groenten toe. Denk aan champignons, prei en andere groenten die voedzaam zijn en vitaminen bevatten. Als u de ragout met een bladerdeeg pasteibakje wilt eten, kunt u het best de bladerdeeg vervangen voor filodeeg. Dit is dun en bevat minder vet en calorieën dan bladerdeeg.
Met een paar aanpassingen maakt u een gezondere versie van dit populaire gerecht:
- Gebruik minder boter bij het maken van de roux of vervang een deel van de roux door maizena om te binden.
- Kies voor mager vlees zoals kipfilet of kalkoen, of ga voor een vegetarische variant.
- Voeg extra groenten toe zoals champignons, prei, wortel of bleekselderij. Deze zorgen voor smaak, structuur én extra vitaminen.
- Vervang bladerdeeg door filodeeg. Filodeeg is veel dunner en bevat aanzienlijk minder vet en calorieën dan traditioneel bladerdeeg.
Welke verschillende soorten ragout zijn er?
Er zijn verschillende soorten ragout. Kipragout is de bekendste en heeft een zachte, romige smaak. Kalfs- of vleesragout is wat dieper en hartiger van smaak. Visragout wordt vaak gemaakt met zalm, kabeljauw of garnalen en heeft een milde, frisse smaak. Een goed vegetarisch alternatief is champignonragout, waarbij de paddenstoelen zorgen voor een volle, stevige bite.
(Bron: Voedingscentrum, PlusOnline, Koken met Karin. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.




Ik ben een liefhebber van ragout !
Meestal gewoon vanuit een blikje van Lidl of Aldi, als ze in de aanbieding zijn…
In al onze voeding wordt van alles toegevoegd, dus tja… en een beetje genieten mag ook.
Een beetje extra vet in de winter is niet erg voor de mens…
Ik voeg er wel altijd een klein scheutje Maggi aan toe en royaal, zeer fijn gesneden prei.
Als je de ragout in een bladerdeeg bakje eet is het lekker en als je dan toch wat voor de gezondheid wilt doen, dan vervang je het bladerdeeg bakje voor een grof vlokoren snee brood !
Daarnaast is ragout ook een heel mooi product om gewoon in huis te hebben, makkelijk te bereiden en lang te bewaren.
Ideaal ook voor in het ‘noodpakket’ !
😉