perzikken nectarines

Wat is het verschil tussen een nectarine en een perzik?

Perziken en nectarines smaken in de zomer toch net even wat lekkerder dan in andere jaargetijden. De 2 steenvruchten lijken behoorlijk op elkaar, maar dragen wel allebei een andere naam en de een is iets hariger dan de ander. Zijn er verder nog verschillen?

3.000 jaar geleden

Als we de geschiedenisboeken mogen geloven begint het allemaal bij de perzik. Deze vrucht komt van oorsprong uit China. Archeologisch onderzoek wijst uit dat de perzikplant al 3.000 jaar voor Christus in deze contreien groeit. Heel lekker zijn ze dan vermoedelijk nog niet, maar inmiddels is de prunus persica natuurlijk een uitermate geliefde vrucht.

Mutatie

Dit geldt ook voor de Prunus persica nucipersica, de necatrine. Zoals de naam al doet vermoeden behoren beide vruchten tot dezelfde familie, en daar houdt de gelijkenis niet op. Ook van binnen en qua smaak zijn ze bijna identiek. Dat is ook niet zo vreemd, want de nectarine is ontstaan na een genmutatie van de perzik. Zonder de perzik zou de nectarine er dus niet geweest zijn.

Verschillen

Er zijn veel overeenkomsten tussen de 2 fruitsoorten, maar er zijn ook verschillen. Zo is de schil van de perzik iets zachter en hariger dan die van de nectarine, en daardoor ook iets kwetsbaarder. Het gen dat de structuur van de schil bepaalt is bij de perzik dominant en bij de nectarine recessief.

Ook dit het vruchtvlees van de perzik meestal vast aan de pit, terwijl dit bij de nectarine niet het geval is.

rijp fruit
Lees ook: Wanneer is fruit perfect rijp? Met deze trucs herkent u het

Andere steenvruchten

De perzik en nectarine zijn dus vrijwel hetzelfde maar andere steenvruchten verschillen meer van elkaar. Zo is de olijf een steenvrucht, maar de kers ook. Dat zij beide tot dezelfde plantkundige familie behoren komt door hun houtachtige pit. De pruim, kers, avocado  en abrikoos hebben ook harde, houtachtige pitten dus behoren ook tot deze familie. De abrikoos lijkt van alle steenvruchten misschien nog wel het meest op de nectarine en de perzik, maar is qua smaak en formaat toch heel anders.

(Bron: Pubmed, 24Kitchen, Voedingscentrum)

Geef een reactie