Perziken pellen

Met deze tip pelt u gemakkelijk een perzik

Het is weer tijd voor perziken. Deze zomervrucht is vol van smaak, sappig en een gezond tussendoortje. Maar de vrucht pellen, gaat niet altijd even gemakkelijk. Met onderstaande tip is dat voortaan wel het geval.

Steenfruit

De perzik behoort tot de steenvruchten. Dit is een verzamelnaam voor fruit dat een harde pit bevat. Naast de pit die soms moeilijk te verwijderen is, kan het ook voorkomen dat de schil niet goed loslaat tijdens het pellen. Zeker als de perzik niet rijp is, gaat dit lastiger. Controleer daarom eerst of de vrucht rijp is door zacht met uw duim in het fruit te drukken.

rijp fruit
Lees ook: Wanneer is fruit perfect rijp? Met deze trucs herkent u het

Rijpe perzik pellen

Is de perzik rijp? Snijd dan voorzichtig een kruisje aan de onderkant van de vrucht. Hierna kunt u de schil gemakkelijk via de loslatende uiteindes pellen van het vruchtvlees.

Niet rijp

Is de perzik nog niet rijp? Dan kunt u hem het beste nog even laten liggen, want een onrijpe perzik is minder smakelijk. Wilt u hem toch meteen gebruiken, snij dan eerst een kruisje aan de onderkant en dompel de vrucht daarna geheel onder in kokend water. Krult de schil op bij de sneden? Dan kunt u de perzik uit het water halen. Laat deze goed afkoelen in een bak met koud water, anders kan het fruit doorgaren en te zacht worden. Is de perzik afgekoeld? Dan kunt u het velletje gemakkelijk verwijderen.

perzikken nectarines
Lees ook: Wat is het verschil tussen een nectarine en een perzik?

Wel of geen schil?

Heeft u geen zin om de vrucht te pellen? Dan kunt u de perzik natuurlijk ook nuttigen met schil of kiezen voor perzik uit blik.

(Bron: Allerhande, Culy, Gezondheidsnet.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie