Voedingsonderzoek

Voedingsonderzoek toont verschil aan tussen vol zitten en vol voelen

Heel Holland Bakt-finalist Guido Camps is gepromoveerd met een voedingsonderzoek aan de Universiteit van Wageningen. Hij heeft aangetoond dat een vol gevoel na het nuttigen van een maaltijd niet hetzelfde is als vol zitten.

MRI-scans

Voedingsdeskundige Guido Camps heeft wetenschappelijk aangetoond dat het gevoel vol te zitten niet altijd betekent dat de maag ook echt gevuld is. Hij is op dit onderwerp gepromoveerd aan de Universiteit van Wageningen. Voor het onderzoek zijn MRI-scans gebruikt om de effecten van calorierijke en caloriearme shakes op de maaglediging te bestuderen. Proefpersonen hebben daarvoor shakes gedronken met de gemiddelde verhoudingen van een maaltijd. Met 50 procent koolhydraten, 30 procent vetten en 20 procent eiwit. De shakes zijn echter van verschillende dikte en calorieën voorzien. Sommige met de dikte van yoghurt, maar met slechts 100 calorieën en sommige zo dun als melk, maar dan wel met 500 calorieën.

Vol gevoel

Wat is gebleken? Proefpersonen die de dikkere shakes met minder calorieën te drinken hebben gekregen, ervaren toch een voller gevoel en dat ook sneller en langer. De MRI scans van de maagledigingen laten echter zien dat hun maag eigenlijk heel leeg is. “Hoe minder calorieën iets bevat, hoe sneller de maag het immers laat doorlopen. We zagen het tegenovergestelde bij de dunne shakes met meer calorieën. Die bleven langer in de maag zitten, maar die proefpersonen gaven snel aan weer wat te kunnen eten”, zegt Camps hierover tegen De Volkskrant. “Maaglediging heeft dus niets te maken met hoe dik een substantie bijvoorbeeld is, maar met de hoeveelheid calorieën die erin zitten. Subjectieve gevoelens, zoals hoe vol je je voelt, zijn juist niet afhankelijk van calorieën. Dat vermoedden we al, maar is nu voor het eerst duidelijk met MRI aangetoond.”

Gevoel beïnvloeden

Met de wetenschap dat het lichaam gevoelig is voor het mondgevoel en dikte van voedsel kunnen de onderzoekers in Wageningen nu aan de slag om manieren te vinden het gevoel zo te beïnvloeden dat mensen zich verzadigd voelen door voedsel dat niet teveel calorieën bevat.

Heel Holland Bakt

De Volkskrant heeft Camps ook nog gevraagd hoe zijn werk als voedingsdeskundige samengaat met zijn deelname aan Heel Holland Bakt. “Mijn hobby en werk leven op gespannen voet met elkaar. Ik had een ondankbaar publiek aan mijn collega’s in Wageningen. Maar je kan beter over het algemeen gezond en dan soms iets heel lekkers eten, dan dat je lekkernijen uit je leven bant. Daar wordt niemand beter van.” Uiteindelijk heeft hij het tot de finale gebracht, waar hij net achter winnares Annemarie Pronk geëindigd is.

Voedingsonderzoek

Guido Camps tijdens zijn deelname aan Heel Holland Bakt met jurylid Robèrt van Beckhoven.

(Bron: De Volkskrant)

Geef een reactie