Traditionele kerstkalkoen

Garnalencocktails, varkenshaas in champignonroomsaus, rosbief met rode portsaus. Allerlei gerechten die tijdens de feestdagen vaak worden uitgeserveerd. Maar ook de kalkoen kunnen we tegenwoordig niet meer wegdenken bij Kerstmis. Waar komt die traditie vandaan?

Thanksgiving

De kalkoen is van oorsprong hét gerecht dat door Amerikanen gegeten wordt tijdens Thanksgiving Day. Dat is de Amerikaanse en Canadese nationale feestdag waarop dankbaarheid wordt geuit voor bijvoorbeeld de oogst. Dat het eten van kalkoen zo populair is tijdens die dag, kunnen we opmaken uit het feit dat deze dag ook vaak Turkey Day (kalkoendag) wordt genoemd.

Introductie tijdens de oorlog

Maar hoe kwam de kalkoen vanuit The States uiteindelijk op ons bord terecht? Amerikaanse soldaten lieten ons land tijdens de Tweede Wereldoorlog kennis maken met dit gerecht. Er konden veel mensen van eten doordat het zo’n groot gevogelte was. Ideaal voor feestdagen in die tijd dus, waar mensen het niet breed hadden.

Vullen en garen

De kalkoen kent verschillende bereidingswijzen. Hij kan gelijk de oven in, of u kunt hem vullen voordat de kalkoen gegaard wordt. Populair zijn de vullingen met noten, groente en/of fruit. De braadtijd van een kalkoen loopt al gauw op naar enkele uren. Houdt u rekening met 40 minuten per kilo, afhankelijk van uw oven. Ook is een vleesthermometer geen overbodige luxe tijdens de bereiding. Een makkelijke maaltijd is het misschien niet, maar een goed gevulde, sappige kalkoen is al die moeite zeker waard!

Geef een reactie