amandelspijs

Kano’s van Anna Yilmaz

Anna Yilmaz, de winnaar van Heel Holland Bakt in 2018, heeft de technische opdracht van seizoen 8 met de kano’s gemaakt. Volgens haar zit de moeilijkheid hem erin een goede amandelspijsvulling te maken met exact de goede smeuïgheid. Het moet niet te slap zijn want dan gaat het lopen. Maar ook niet te dik, want dan wordt het droog. Ook moet de vulling mooi in het midden van het deeg terechtkomen, met een mooi dakje erop. Uiteraard mag de amandel op de bovenkant niet ontbreken. Voor dit recept gebruikt u kant en klaar spijs  

Ingrediënten:

  • 150 gr basterdsuiker
  • 225 gr boter
  • 200 gr Zeeuwse bloem
  • 25 gr ei
  • 6 gr bakpoeder
  • 3 gr zout, citroenrasp
  • 600 gr spijs + ei

Extra nodig:

  • (gewelde) amandelen

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak met de ingrediënten een glad deeg, maar houd de spijs en ei apart. Rol na hete zetten en het koelen de deegplak uit op 4 mm dikte. Steek er met een rondoring 40 plakjes uit. Leg 20 plakjes op een gesmeerde bakplaat. Rol van het restant een pil en snijd deze in 20 stukjes. Leg op elk plakje een stukje. Maak de spijs spuitbaar met het ei. Gebruik eventueel wat water. Spuit op elk plakje een gelijk spijsbolletje. Dek het bolletje af met een plakje deeg. Strijk het deeg. Leg op elke kano een halve amandel en strijd een 2e keer. Plaats nu de gesmeerde kano’s en bak plusminus 20 minuten af op 180 graden. Een rond plaatje geknipt van een krabbertje kan gemakkelijk zijn bij het lossen.

(Bron Anna Yilmaz, Robèrt van Beckhoven / de foto is ter illustratie)

Geef een reactie