surinaamse kip

Surinaamse kip van Antoine

Het geheim van een goede Surinaamse kip is de marinade. Marineer de kip met onderstaande ingrediënten en laat dat minimaal 8 uur staan. Dan trekken alle smaken er goed in.

Ingrediënten:

Van de Surinaamse kip:

  • 0,5 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 0,5 rode peper, zonder zaadlijsten, fijngehakt
  • 6 kippendijen
  • 1 maggiblokje
  • 1 snuf zwarte peper
  • 1 snuf pimentepoeder
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 1 centimeter gember, gehakt
  • 2 eetlepels zoete ketjap
  • zest van 1 sinaasappel

Van de bataat:

  • 1 grote bataat (zoete aardappel), geschild en in blokjes
  • 1 blikje kokosmelk
  • 1 stengel citroengras
  • handvol gehakte koriander
  • 1 deciliter kippenbouillon
  • 1 teentje knoflook, gepeld
  • 100 gram roomboter, koude klontjes

Bereidingswijze:

Van de Surinaamse kip:

Marineer de kip in de sojasaus en zoete ketjap. Voeg de overige ingrediënten toe en laat staan voor minimaal 8 uur. Grill de kippendijen op een houtskoolbarbecue, of in een grillpan, tot deze bijna gaar zijn. Haal de kip van het vuur en lak na met de marinade. Gaar na in een oven van 200 graden.

Van de bataat:

Zet de bataat op met de knoflook, citroengras, kippenbouillon en kokosmelk. Kook de bataat gaar. Giet af, verwijder de citroengras en blender de bataat met de knoflook. Voeg de roomboter en vervolgens de koriander toe. Maak op smaak met peper en zout.

(Bron: Antoine Hermans)

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. Elbertine says:

    Kan ik de kip ook in een koekepan aanbraden

    1. oosterwijck says:

      Ja Elbertine, dat kan ook heel goed en is eigenlijk meer authentiek, dan een oven. Surinamers bereiden vaker vlees in een stoofpot, dan in een oven. Een oven is echt Nederlands. Opmerking: Maggiblokjes dragen heel veel bij aan de smaak, maar eigenlijk is dat niet Surinaams, dat zou een snufje zout moeten zijn (met een heel klein beetje kerrie, voor het Hindustaanse deel van de bevolking).