straatbeeld

Straatbeeld verandert: meer horeca, minder winkels

We eten steeds vaker buiten de deur en dat is te zien aan onze binnensteden. Het straatbeeld verandert doordat winkels plaatsmaken voor horeca en doordat eettentjes in opkomst zijn die het midden houden tussen een winkel en een restaurant.

Verschuiving

Bestond de gemiddelde binnenstad begin 2007 nog voor 26 procent uit horeca, inmiddels is dat gestegen tot bijna 30 procent. Onderzoeksbureau Locatus becijfert daarnaast dat in dezelfde periode het percentage winkels van 52,7 naar 46 procent gedaald is. De verschuiving is zowel te zien in de grote steden als kleinere plaatsen zoals Breda, Alkmaar, Heerlen en Arnhem.

Utrecht

Nog meer dan in andere grote steden is het horeca-aandeel in het Utrechtse straatbeeld van de binnenstad flink gegroeid. In 2007 was het aandeel horeca nog 28,6 procent, tegenover 35,5 procent nu. Het percentage winkels is daarentegen flink gedaald van 55,7 procent in 2007 tot 48,1 procent.

Lunchrooms en koffiebars

Het avondeten buiten de deur is met 18 procent weer terug op het niveau van 2006, maar niet alleen maaltijden eten we meer buiten de deur, ook voor koffie, ontbijt of lunch zoeken we steeds vaker de horeca op. Nieuwe lunchrooms en koffiebars schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Volgens onderzoeksbureau Datlinq is het aantal lunchrooms in 2016 met 16 procent gegroeid en koffiebars met 13 procent. In Amsterdam kwamen er bijvoorbeeld ruim 150 lunchplekken en bijna 50 koffiezaken bij.

Ouderen geven meer uit in horeca

Jongeren eten het vaakst buiten de deur, maar geven daar per keer wel het minste aan uit. Dat blijkt uit onderzoek dat FoodService Instituut Nederland (FSIN) eind 2016 heeft laten doen. Van de generatie tussen de 18 en 36 jaar eet 29 procent minstens 1 keer per week buiten de deur en daarmee is het de groep die het vaakst in bijvoorbeeld een restaurant of eetcafé te vinden is. Hun gemiddelde besteding per maaltijd buitenshuis is 19,42 euro en daarmee zijn ze flink zuiniger dan oudere, waarschijnlijk meer kapitaalkrachtige restaurantbezoekers, die tegelijk ook wat minder vaak uit eten gaan. De leeftijdsgroep tussen de 37 en 50 jaar geeft per bezoek gemiddeld 32,99 euro uit. Babyboomers (tussen de 51 en 70) besteden in doorsnee 30,66 euro aan een etentje buiten de deur en 71-plussers 29,29 euro.

Eet u graag buiten de deur?

(Bron: ANP, NOS, De Utrechtse Internet Courant)

Geef een reactie