speculaas

Speculaas-lettertaart van Marieke de Korte

Chocolade en banketbakkersletters kennen we allemaal maar voor wie eens een andere lekkere Sint-traktatie wil, bakt Marieke de Korte van Sweet Appetite een speculaas-lettertaart. U kunt er al een dag van tevoren mee beginnen, want het deeg mag een nachtje in de koelkast.

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 250 gram donkere basterdsuiker
  • 250 gram roomboter
  • 6 eetlepels (half)volle melk
  • snufje zout
  • 450 gram bloem
  • 15 gram bakpoeder
  • 3 eetlepels speculaaskruiden

Voor de crème: 

  • 250 gram roomboter
  • 250 gram poedersuiker
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 5 eetlepels koffie

Bereidingswijze:

Klop de basterdsuiker en roomboter tot een romig geheel. Voeg de melk toe.

Kneed met de mixer of met de hand de bloem, zout, bakpoeder en speculaaskruiden erdoor en laat het deeg goed verpakt in de koelkast een nacht rusten.

Haal het deeg de volgende dag een half uur voor het uitrollen uit de koelkast en kneed het nog even goed door. Verwarm de oven voor op 150 graden (hetelucht). Rol het deeg uit op een beetje bloem of bakpapier en snij er twee grote letters uit, bijvoorbeeld de S van Sint. Van de eventuele restanten deeg kunt u kleine speculaasjes bakken voor de versiering.

Bak de letters in ongeveer een half uur gaar. Laat de letters op de bakplaat afkoelen.

Klop ondertussen de roomboter en poedersuiker tot een luchtige crème. Voeg de koffie en speculaaskruiden toe en breng de crème daarmee op smaak. Iets minder koffie en kruiden kan natuurlijk ook.

Doe de crème in een spuitzak met een rond spuitmondje.

Leg 1 van de letters op een mooie schaal en spuit er toefjes op in de vorm van de letter. Leg de 2e letter bovenop de toefjes en versier ook deze weer met toefjes crème. Versier met Sint snoepgoed, zoals koekjes, kleine chocoladelettertjes, roomborstplaat, pepernoten enz.

De taart voorafgaand aan pakjesavond maken kan uitstekend. Bewaar de Koekjestaart dan op een koele plaats of  in de koelkast en laat ongeveer een uur voorafgaand aan het serveren op kamertemperatuur komen.

(Bron: Marieke de Korte)

Geef een reactie