Onorthodoxe Sinterklaassoep van Janneke Vreugdenhil

Janneke Vreugdenhil maakt één keer per jaar een pan Hollandse erwtensoep, namelijk met Sinterklaas. (In principe, want als het flink wil vriezen in januari of februari maakt zij hem ook weleens.) Maar erwtensoep vindt zij pas echt lekker als ‘ie een dag van tevoren gemaakt is. Dus toen Janneke dat een keer vergat, zat er niets anders op dan op 5 december een alternatief te verzinnen. Dat werd onderstaande linzensoep met een aantal klassieke erwtensoepelementen erin, maar toch net even anders: geuriger, pittiger ook, door het gebruik van rozemarijn, knoflook en chilivlokken. Sindsdien wisselt zij die 2 soepen af. Het ene jaar de traditionele Klaassoep, het andere jaar de Onorthodoxe.

Ingrediënten voor 4-6 personen:

  • 2 el olijfolie
  • 150 g rookspekreepjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • ½ – 1 tl chilivlokken
  • 2 winterwortels, in halve plakjes
  • 3 stengels bleekselderij, in boogjes
  • 1 prei, in ringen
  • 1 groot blikje tomatenpuree (140 gr)
  • 2 l runder-, kippen-, of groentebouillon (van een blokje)
  • 300 g oranje linzen
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 laurierblad
  • 1 slagersrookworst

Bereidingswijze:

Verwarm de olijfolie in een soeppan op matig vuur en bak hierin rustig het spek uit. Voeg de knoflook en chilivlokken toe en fruit een minuutje mee. Voeg de winterwortel, bleekselderij en prei toe. Nu mag het vuur iets hoger. Fruit de groenten al omscheppend een paar minuten tot ze wat kleur krijgen. Doe de tomatenpuree erbij en bak 2 minuten mee om de blikkerige smaak kwijt te raken. Schenk dan de bouillon in de pan. Voeg de linzen, het takje rozemarijn en het laurierblad toe en breng alles aan de kook. Draai het vuur laag, leg de deksel schuin op de pan en laat de soep ongeveer 1 uur zachtjes koken. Het is de bedoeling dat de linzen stukkoken. Bereid de rookworst volgens de instructies van de slager (meestal moet dit 15-20 minuten in net niet kokend water). Snijd de worst in plakjes en roer die door de soep. Proef en maak de linzensoep pittig op smaak met zout en versgemalen peper. Geef er een royale hoeveelheid brood bij.

(Bron: Janneke Vreugdenhil)

Geef een reactie