Reestoof met aardappelstro van Sandra

Met kerst willen we altijd graag iets speciaals en feestelijks op tafel zetten. Maar wel goed voor te bereiden voor een flink aantal mensen, eenvoudig te maken en het liefst niet al te duur. Een stoofgerecht is dan een goede keuze. Het is bovendien leuk om met kerst voor wildpoulet te kiezen van ree, hert of wildzwijn. Maar als je daar niet van houdt, is een stoof van riblappen of sukade ook heerlijk. Als je het serveert met luchtige aardappelpuree in combinatie met krokant aardappelstro zet je echt iets bijzonders op tafel. Zonder stress! En iedereen vindt het lekker, jong en oud. Fijne feestdagen!

Ingrediënten (4 personen):

  • 750 gr ree poulet
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 5 jeneverbessen
  • paar takjes tijm
  • 0,5 ltr rode wijn (bijv. Chianti)
  • 2 dl appelciderazijn
  • 1 dikke plak ontbijtkoek
  • 700 gr kruimige aardappelen
  • 6 dl room
  • 700 gr kruimige aardappelen (bijv. Bintje)
  • 1 ltr arachide of zonnebloemolie
  • zeezout
  • evt. garnering: eetbare bloemetjes, affilla

Bereiding:

Reestoof

Begin de avond tevoren. Maak de marinade voor de ree poulet. Doe hiervoor alle ingrediënten voor de marinade in een kom. Dek af en zet minstens 12 uur in de koelkast.

Haal het vlees uit de marinade. Dep goed droog. Verhit boter in de pan en bak hierin het vlees rondom bruin. Voeg de marinade toe en breng aan de kook. Zodra het kookt, zet je het vuur laag en doe je de deksel op de pan. Gebruik evt. een sudderplaatje. Na 2 uur is het vlees mooi mals. Schep het vlees uit de pan. Kook de marinade op hoog vuur tot de helft in. Doe de ontbijtkoek en het vlees erbij en naar smaak peper en zout.

Luchtige aardappelpuree

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in water met zout in 20 minuten gaar. Giet de aardappelen af en laat goed droogstomen. Pureer de aardappelen door middel van een pureeknijper of een zeef. Voeg room toe en naar smaak zout. Om de puree mooi luchtig te krijgen, kun je de puree in een kidde doen. De kidde houdt je warm in een pan met heet water.

Aardappelstro

Schil de aardappelen. Snijd ze, bij voorkeur met een mandoline, in flinterdunne schijfjes. Snijd de schijfjes vervolgens in hele smalle reepjes (julienne). Doe ze in een kom met koud water en spoel goed af zodat het meeste zetmeel eraf is. Dit voorkomt plakken. Droog ze op een theedoek.

Doe de olie in een pan en verwarm tot 180 graden. Je kunt hiervoor uiteraard ook een frituur gebruiken. Frituur kort tot het aardappelstro goudgeel is. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zeezout.

Serveren

Serveer de ree stoof in een diep bord. Spuit er met de kidde wat luchtige aardappelpuree naast. Heb je geen kidde dan gebruik je een lepel en leg je 2 eetlepels puree naast de ree stoof. Leg bovenop de puree een handje aardappelstro. Garneer met cress en bijv. een eetbaar bloemetje.

Tip

Frituur de aardappelen tot goudgeel, laat ze niet te donker worden. Dan gaan ze bitter smaken.

Je kunt de stroaardappelen al een halve dag van tevoren maken. Kort voor het uitserveren warm je ze, in 3/4 minuten, op in een oven op 180 graden.

Geef een reactie