Quiche Lorraine met pastinaak van Sandra Ysbrandy

Pastinaak was lang geleden populairder dan de aardappel. Inmiddels is deze vergeten groente weer terug van weggeweest. De heerlijke zoete anijsachtige smaak van deze wortelgroente combineert fantastisch in een quiche Lorraine met hartige spekjes, Parmezaanse kaas en tijm.

Ingrediënten (voor 4 tot 6 personen):

Voor het deeg:

  • 90 gram zachte boter
  • 1 theelepel suiker
  • snuf zout
  • 180 gram bloem
  • 2 eidooiers
  • 3 eetlepels koud water

Voor de vulling:

  • 500 gram pastinaak
  • 125 gram gerookte spekreepjes
  • 75 gr Parmezaanse kaas (geraspt)
  • enkele takjes verse tijm
  • 4 eieren
  • 2 eigelen
  • 3 deciliter room
  • peper en zout

Extra nodig

  • Een bakvorm met een doorsnede van 20 centimeter

Bereidingswijze:

Meng de zachte boter met het zout en de suiker. Gebruik hiervoor een spatel. Voeg de bloem toe en 2 eidooiers en 3 eetlepels koud water. Bewaar het eiwit. Roer tot een kruimelig deeg. Vorm met de handen een deegbal en verpak dit in plastic folie. Laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast. U kunt het deeg ook een dag van tevoren maken.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de pastinaak en snijd in kleine blokjes (1 x 1 cm). Leg de blokjes pastinaak in een ovenschaal. Giet er wat olijfolie overheen, peper, zout en tijm. Rooster de pastinaak 15 minuten in de oven.

Bak de spekjes op rustig vuur en laat uitlekken op keukenpapier. Vet de bakvorm in met boter. Strooi er wat bloem overheen. Rol het deeg uit tot een ronde plak. Leg dit in de bakvorm. Zorg dat scheurtjes en gaatjes opgevuld zijn. Rol met de deegroller over de rand van de vorm en snijd het overtollige deeg weg. Kwast het deeg in met het eiwit en zet de vorm weer in de koelkast.

Meng voor de vulling de eieren en de room in een kom. Gebruik hiervoor een garde. Haal de deegbodem uit de koelkast. Verdeel de spekjes en de pastinaak over de bodem. Giet er het ei-roommengsel over. Zet 40 minuten in de oven tot de bovenkant van de quiche mooi goudbruin kleurt.

De quiche kan warm en koud gegeten worden. Snijd er mooie punten van en serveer met een frisse groene salade.

(Bron: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie

Reactie

    petersinke says:

    Hallo lieve Sandra,
    Wat een heerlijke gerechten maak jij toch altijd. En ieder keer vol enthousiasme en met een vrolijke lach. Je bent een super enthousiaste gezellige en mooie vrouw! En dan die vrolijke jurken waarmee je mij steeds weer verrast. Hele leuke vrolijke patronen, net als jij!
    Ik ben nu in Zweden op vakantie in de sneeuw, maar als ik weer in Nederland ben probeer ik een keertje bij een uitzending aanwezig te zijn en kan ik je live zien stralen.
    Groetjes, Peter Sinke – Loosdrecht