Profiterole van Robèrt

Het is natuurlijk fantastisch om tijdens het kerstdiner een prachtige profiterole op tafel te zetten, maar het is geen makkelijk recept. Robèrt legt het u hier stap voor stap uit:

Ingrediënten: 

  • 100 milliliter water
  • 50 gram boter
  • 50 gram patentbloem
  • 2 grote eieren

Bereidingswijze:

Breng het water met de boter in een pan aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg onmiddellijk de bloem toe. Roer goed. Zet de pan terug op het vuur en gaar het beslag tot een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft. Blijf ondertussen goed roeren.

Doe het beslag in een kom.  Voeg één voor één de eieren toe; roer tussendoor goed en zorg dat het eerste ei helemaal is opgenomen voordat je het tweede ei toevoegt.

Spuit het deeg op het bakblik in doppen van de gewenste grootte. Bak de soezen op 220 ⁰C, ongeveer 14 minuten. De baktijd kan variëren afhankelijk van de grootte van de soezen. Laat de soezen helemaal afkoelen voordat je ze gaat vullen.

Soesjes vullen

Ingrediënten:

Vulling 1:

  • 250 milliliter slagroom, gezoet en opgeklopt

Vulling 2:

  • 250 mililiter melk
  • 1/4 vanillestokje
  • 25 gram suiker
  • 25 gram custardpoeder

Bereidingswijze:

Maak een papje van de suiker, het custardpoeder en een scheut melk. Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit. Breng de resterende melk aan de kook met het vanillemerg én het vanillestokje. Neem de melk van het vuur en voeg een kleine hoeveelheid warme melk toe aan het custardpapje. Roer goed door en voeg al roerende de rest van de melk stapsgewijs toe. Plaats de pan weer op het vuur en laat de room even goed doorkoken. Laat afkoelen. Dek af met plasticfolie om velvorming te voorkomen.

Profiterole opbouwen

Ingrediënten: 

Karamel:

  • 200 gram suiker
  • 70 milliliter water

Bereidingswijze:

Breng het water met de suiker aan de kook en kook dit tot een goudbruine karamel.

Maak een torentje van de gevulde soesjes door ze met de karamel aan elkaar te plakken.

Afwerking:

Chocoladesaus:

Ingrediënten: 

  • 200 gram suiker
  • 70 gram water
  • 1 theelepel cacaopoeder
  • 200-250 gram pure chocolade in stukjes

Bereidingswijze: 

Breng het water aan de kook met de suiker en het cacaopoeder. Laat dit even doorkoken zodat de suiker zeker goed opgelost is. Voeg dan de stukjes chocolade toe, tot je een mooie sausachtige substantie hebt. Giet deze saus over de soezentorentjes.

Kookschuim:

Ingrediënten: 

  • 125 gram eiwit
  • 25 gram suiker
  • 225 gram suiker
  • 75 gram water

Bereidingswijze: 

Klop het eiwit op met 25 g suiker. Kook de rest van de suiker met het water tot 120 ⁰C. Giet dit suikerwater bij het opgeklopte eiwit en laat dit in de machine koud kloppen.

Werk de soezentorentjes af met toeven kookschuim en smullen maar!

Geef een reactie