Piccalilly: ouderwets lekker en hierbij eet u het (waardoor het gerecht nog lekkerder wordt)

Piccalilly: wellicht ziet u het weleens in het schap van de supermarkt, zonder precies te weten wat het eigenlijk is. Toch is deze frisse en pittige saus al eeuwenlang geliefd in veel keukens. In dit artikel leggen we uit wat piccalilly precies is, waar het vandaan komt en waar u het bij kunt eten.

Wat is piccalilly precies?

Piccalilly is een frisse, pittige saus die gemaakt wordt van onder andere ingelegde groenten. Denk aan stukjes bloemkool, augurk, ui en soms boontjes of wortel. Deze groenten worden eerst ingelegd in azijn, zodat ze zuur en lang houdbaar worden.

Daarnaast is de saus herkenbaar aan de opvallende gele kleur. Dit komt vooral door kurkuma (geelwortel), een specerij met een sterke kleur. Ook mosterd wordt vaak toegevoegd, wat de saus (naast de kleur) een pittige en kruidige smaak geeft.

Dit is de basis, maar er bestaan verschillende variaties, afhankelijk van het land of recept. Die variëren in smaak, structuur en kruiden.

De oorsprong van deze gele saus met ingelegde groenten

Piccalilly komt oorspronkelijk uit Engeland en het oudste recept komt (vooralsnog) uit de 17e eeuw. De saus is geïnspireerd op Indiase chutneys, die ook bestaan uit ingelegde groenten en kruiden. De Engelse keuken heeft dit idee overgenomen, maar heeft er een eigen variant van gemaakt: minder heet, met typisch Europese groenten en mosterd.

De naam ‘piccalilly’ is waarschijnlijk een verbastering van het woord ‘pickle’, wat inmaken betekent. In oude kookboeken staan ook variaties zoals ‘pickalilly’ of ‘piccalillo’. Door de jaren heen is de saus populair gebleven, vooral in Groot-Brittannië en Nederland.

Piccalilly kan een aantal gerechten naar een hoger niveau tillen

Piccalilly wordt vaak gebruikt als bijgerecht. In Nederland eten we het bij stamppot, bijvoorbeeld hutspot of andijviestamppot. De frisse en pittige smaak past goed bij aardappels (en eventueel braadworst). Ook is het lekker op een boterham met kaas of rookvlees.

In Engeland wordt piccalilly vaak geserveerd bij koude vleesgerechten zoals ham of paté. Door de zure smaak is het een perfecte tegenhanger bij vettig eten. Verder tipt Foodies piccalilly als saus bij friet of patat, eventueel in combinatie met mayonaise.

Lees ook: Stamppot boerenkool, bratwurst en piccalilly jus van Jaap

Op diverse plekken kunt u dit product kopen

In vrijwel alle supermarkten is piccalilly te koop, in glazen potjes. Er zijn wel veel merken met elk hun eigen combinatie van ingrediënten, kruiden en structuur (fijn of grof). Probeer vooral verschillende merken uit om uw favoriete variant te vinden. Ook in sommige streekwinkels of op de markt wordt (zelfgemaakte) piccalilly verkocht. De smaak hiervan is ook weer anders dan de soorten piccalilly uit de supermarkt.

Piccalilly zelf maken

Ook staan op internet veel recepten om piccalilly zelf te maken. Aangezien er veel variaties zijn, kunt u het beste een recept kiezen dat u zelf het lekkerst lijkt. U kunt daarbij gerust groenten toevoegen of vervangen die u nog in huis heeft. Houd er wel rekening mee dat de saus even moet rijpen. Meestal is hij pas na een maand echt lekker, omdat de smaak dan minder zout en zuur is.

(Bron: Foodies, Delicious, Cully, Het Scheepvaartmuseum. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Maralt says:

    Wij eten het met capucijners en spek met veel piccalilly.