ouderen

Maaltijdrel ‘opgelost’

2 bewoners van een serviceflat in Groningen worden voor de rechter gedaagd door het bestuur van hun flat. Dit omdat zij eten bestellen dat niet afkomstig is van de vaste leverancier. De ouderen doen dat omdat zij het eten van deze cateraar niet lekker vinden. Volgens het bestuur is dit tegen de regels. Na veel overleg is er een oplossing voor de bewoners gevonden. 

Slepende maaltijdrel

De Groningse ‘maaltijdrel’ houdt de gemoederen al maanden bezig, maar nu is de maat vol voor interim-directeur Bert Lugies van Stichting Service Vondelflat. “We hebben veel gepraat, maar het is niet opgelost. Nu lijkt het ons verstandig dat een onafhankelijke rechter duidelijkheid geeft voor nu en de toekomst”, zegt hij tegen de NOS.

Individuele keuzevrijheid

De 2 ouderen die voor de rechter worden gedaagd door de directie zijn niet de enigen die eten bestellen bij een ander bedrijf dan de cateraar die is ingehuurd door de flat. Toch begint de woonfaciliteit geen proces tegen hen allemaal. Dit omdat de 2 in kwestie het wel heel bont maken, aldus Lugies in het NOS Journaal: “Zij willen individuele keuzevrijheid. Dat betekent dat het net is als in een gewone huurflat, maar dat is deze flat niet.”

Bemiddelen

De gang naar de rechter zorgt voor veel verontwaardiging, onder andere bij staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Hij mengt zich in de discussie en zegt dat hij een stap naar de rechter veel te ver vindt gaan. De Tweede Kamer wil dat Van Rijn een bezoek brengt aan de serviceflat om te bemiddelen tussen de ruziënde partijen, maar dat heeft hij nog niet gedaan. Wel heeft hij gezegd dat de bewoners en het bestuur weer met elkaar om tafel moeten. Ook heeft hij de Groningse zorgwethouder Ton Schroor benaderd. Schroor zal naar alle waarschijnlijkheid optreden als bemiddelaar.

Oplossing: keuze vrijheid

De gemeente heeft als bemiddelaar een enquête gehouden onder de bewoners. Daaruit kwam naar voren dat een deel van de bewoners zelf wil bepalen wat ze eten. Naar aanleiding van deze uitkomst is bepaald dat alle bewoners de keuzevrijheid krijgen. Hoe dit er in de praktijk precies uit komt te zien moet nog blijken.

(Bron: NOS, RTV Noord)

Geef een reactie

Reacties (3)

    oosterwijck says:

    Dit is nu een sprekend voorbeeld van de vercommercialisering van de zorg. Een verzorgingshuis, dat de zorg uitbesteed. Het moet niet gekker worden. … Er is een keuken aanwezig, waar elke dag verse maaltijden kunnen worden bereidt. Maar nee het is goedkoper om kant en klaar maaltijden laten bezorgen. (U kent ze wel uit Uw vliegreis) Dus wordt deze keuken niet gebruikt. Deze maaltijden zijn niet te hachelen, maar dat is niet erg. Het is toch maar voor bejaarde bewoners. En je hebt maar te eten wat de pot schaft. Dit is beleid, in heel veel instellingen tegenwoordig en daar moet paal en perk aan gesteld worden. … Maak gebruik van eigen keukens en nog een tip: laat de bewoners meehelpen in de keuken. Veel bejaarden vervelen zich te pletter en zouden zich graag een beetje nuttig voelen. Mijn moeder woont ook in een (zeer goed) bejaardenhuis, waar ze zich verveelt. Ze in 92-jaar, maar poets elke week haar appartement en elke week mag ze bij één van de kinderen meehelpen in de tuin en groente schoonmaken en samen koken. Het is een feest voor haar. … Maak het leven een feest voor alle bejaarden in dit land (en daarbuiten).

    JokeX says:

    Dolle Mina’s hebben gevochten voor “Baas in eigen buik” . Anno 2017 blijkt dat niet alleen over de baarmoeder te gaan!

    Hanneman says:

    Ik dacht inmiddels van alle verbazing en boosheid over misstanden in de zorg dat alle grenzen wel zo’n beetje gepasseerd waren en niets mij meer van mijn stuk zou brengen. En wat denk je? Dé interim-directeur van een voorziening in Groningen met een geheel eigen visie op maatwerk in de zorg. Wat is dat toch? Een interim -notabene- die op een dergelijke manier met bewoners omgaat verdient zelf een veroordeling. Gátverdámme!

    Het wachten is op de introductie van verplicht huisondergoed. Voor meneer van Rijn een excellente gelegenheid zich gunstig te profileren want dit “kost eigenlijk niks”. Even het oerhollandse zelfbeschikkingsrecht aan de orde stellen, klaar. De genoemde directeur heeft in de zorg helemaal niets te zoeken en dient zich de ogen uit het hoofd te schamen. Stel voor dat-tie eens de Shell of Unilever gaat proberen. Hij is dan wel af van de waarschijnlijke deal tussen hem en de “huiscateraar” maar met een beetje vindingrijkheid, gehaaidheid is er voor mensen als hij, met het huidige politieke klimaat, vast nog een boel te halen. Tevens stel ik een relatie voor met Heleen Dupuis. Gelijkgestemder is eigenlijk niet mogelijk. Dan zijn de moedige bestellers van gewenst eten van hem af. En wat meneer Oosterwijck schrijft over de therapeutische werking van gezond koken en eten klopt als een bus. Achachach, wat is er nog een boel te doen………