Nieuwe serie Gort à la Carte

De draaiperiode voor ‘Gort à la Carte’ seizoen 2016 zit erop. Van dichtbij filmden we slakkenkwekers, kippenfokkers, geitenmelkers, varkensknuffelaars en wijnboeren. Een hartversterkende ervaring: met de camera in de aanslag iemands leven binnenstappen en een dag lang ronddwalen in zijn of haar droom.

Geamuseerd, verbaasd, en soms ontroerd, sloegen we gade welke drijfveren een mens zoal kunnen bezielen.

Zo troffen we in een godverlaten oord een levenslustige jonge vrouw die had besloten zich daar in een vervallen boerderij te vestigen teneinde er een slakkenkwekerij te beginnen. We struinden door de hoenderweilanden van Cyril, een bevlogen Bressekippenfokker. Ten afscheid gaf hij ons een van zijn kampioens-tokkies cadeau, zodat we acht dagen lang met een luid kakelende, sterk meurende huisvogel achterin over de kronkelweggetjes van de Bourgogne hobbelden. (Betreffende kip is inmiddels ten kastele gearriveerd en maakt het goed).

Zij aan zij met culinaire halfgod Georges Blanc (35 jaar lang drie sterren), bereidden we diens fameuze ‘Poule de Bresse’ en was ik er stiekem getuige van hoe hij dat gerecht drie keer opnieuw liet maken omdat er een paddenstoeltje scheef lag.

Voor een bijbehorend slurpje gingen we op pad met bourgognegrootvorst Frédéric Drouhin. Zijn hometown Beaune is voor een groot deel ondergraven door de onafzienbare wijnkelders van deze succesvolle producent, wiens wijnen in honderdduizenden restaurants op de kaart staan, van Hong Kong tot New York, van Moskou tot Lage Zwaluwe. Het kostte nogal wat moeite en uithoudingsvermogen om zijn nijver voortkwetterende persvoorlichtster van onze broekspijp te schudden. Baten mocht dit evenwel niet: monsieur Drouhin bleef onvermurwbaar; geen buitenschools woord ontsnapte zijn lippen. Pas toen ik een spleetje in zijn pantser wist te kietelen door hem te vragen naar zijn jeugd, vermenselijkte hij. Een glimlach doorbrak zijn ijsmasker toen hij vertelde hoe hij als kleuter door de met wijnvaten volgestouwde gangen van deze ondergrondse gatenkaas placht te rolschaatsen: ‘Ik ben opgegroeid in dit keldercomplex. Af en toe valt het licht hier uit. Iedereen in paniek, maar ik weet blind de weg.’ Ik daagde hem uit en het was waar; de wijnkeizer loodste ons moeiteloos door de duisternis.

Deze onkreukbare wijntsaar stond weer in schril contrast met de hartverwarmende wijnboer Eric, die we een paar dagen na de oogst troffen terwijl hij met een Middeleeuwse wijnpers zijn laatste lading pinot noir stond uit te persen. Een man om aan je borst te drukken (en zijn wijn eveneens).

Voilà, voor het vierde jaar op pad met onze vaste cameracrew. Dat voelt als een rockband on tour, maar ook als een vakantie om nooit te vergeten. Overigens wel een vakantie, waarvan je na afloop hoognodig op vakantie moet.

Eerste uitzending 4 april 19.25 uur, NPO 2 bij MAX

Voor degenen die niet zo lang kunnen wachten: een aantal afleveringen van het vorige seizoen wordt herhaald: elke zaterdag om 16.00 uur op NPO 2

Alvast Hartelijk Santé!

Ilja Gort

Geef een reactie

Reacties (6)

  ToiMax says:

  Is Ilja in zijn eigen vat gevallen? Mag-ie wijn aanraden bij Tijd voor Max, neemt hij zijn eigen product mee. Zo gortig zie je sluikreclame zelden. En dat wordt een terugkerende bijdrage? Hopelijk heeft Ilja van de reacties geleerd dat eigen roem geen goed bouquet heeft, want zijn wijn werd allesbehalve enthousiast ontvangen. Ook eigenaardig: op de vraag waarom zijn neus voor drie miljoen verzekerd is, vertelt Ilja eerlijk dat dat eigenlijk een publiciteitsstunt was. Volgens mij gaat Max zijn neus lelijk stoten aan deze product placement.

  Hansvanteffelen says:

  Geweldige uitzending. Gelukkig is Ilja weer terug op de buis. Kon niet wachten.
  Ik ga slakken op een andere manier klaarmaken en er van genieten.
  Ik zou graag een routekaart willen zie waarop is aangegeven waar hij is geweest. Is dat op de site te zetten?

  Kijk uit naar de uitzending van volgende week.

  Hans

   Marja Van der Made says:

   Ook ik zie als complete informatie graag de route waar Ilja is geweest.

  Egbert says:

  ik vind Ilja Gort geweldig goed PUNT… 😉

  een Lieve groet van Egbert P.s. het is zijn eigen product logisch dat hij dit aanprijst…, vind ik Egbert ,

  Bakabana says:

  Goedemorgen,
  Ik zou graag willen weten wie de chanteuse is die Gort a la carte omlijst,
  Iemand ?
  Cordialement, freddy

  Martinvdw@live.nl says:

  Wat een voortreffelijke serie weer. Graag zou ik van u nog de playlist van de gebruikte muziek bij de serie willen zien.