natuurwijn

Natuurwijn steeds populairder, maar wat is het eigenlijk?

Natuurwijnen staan bij steeds meer restaurants op de kaart en zijn in een groeiende aantal winkels te koop. Maar wat is dat eigenlijk, natuurwijn? 

Weinig toevoegingen

Natuurwijn wordt ook wel vin naturel of vin nature genoemd en wordt gemaakt met zo min mogelijk tussenkomst van de wijnmaker. Het begint eigenlijk al bij de manier waarop de druiven groeien. In Frankrijk is er door de overheid een set regels opgesteld waar natuurwijnmakers zich aan moeten houden en regel 1 is dat druiven op een natuurlijke manier moeten groeien. Kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen zijn dus uit den boze en de druiven machinaal laten plukken ook. Als de druiven eenmaal zijn gekneed mogen er absoluut geen additieve stoffen worden toegevoegd. Extra gist, zuren, kleurstoffen, suiker en sulfiet zijn dus niet welkom. Sulfiet is een stof die vrijkomt als druiven gaan gisten, maar wijnboeren die geen natuurwijn maken mogen zelf ook sulfiet toevoegen. Weliswaar zijn hier zeer strenge richtlijnen voor, maar het mag wel. Dit stofje zorgt ervoor dat een wijn niet oxideert en dat schimmels en bacteriën een minder grote kans van slagen hebben. Sulfiet is een allergenen stof en niet iedereen kan er even goed tegen. Daarom moet er altijd op de fles vermeld worden dat er sulfiet in zit.

natuurwijn

Druiven die gebruikt worden om natuurwijn mee te maken moeten met de hand geplukt worden.

Keurmerk

Natuurlijk groeiende druiven en geen toegevoegde stoffen in natuurwijn, maar dat is niet alles. Ook het productieproces is anders dan bij andere wijnen. Zo mogen makers van natuurwijn geen moderne filteringstechnieken toepassen, waardoor het  eindproduct er vaak een beetje troebel uitziet. Daarnaast moeten echte natuurwijnen uit Frankrijk een keurmerk op het etiquette hebben waardoor consumenten meteen weten dat zij te maken hebben met echte natuurwijn.

Regels in andere landen

De hierboven beschreven regels gelden dus specifiek voor Franse natuurwijn, maar natuurwijnmakers in andere landen hanteren vrijwel dezelfde regels. De Italiaanse natuurwijnorganisatie Vini Veri stelt bijvoorbeeld ook dat de bij hen aangesloten boeren absoluut geen kunstmest mogen gebruiken om de druiven beter te laten groeien en dat er geen extra stoffen aan mogen worden toegevoegd om de wijn beter te maken. Dit geldt ook voor de wijnboeren die lid zijn van Vinnatur, een Italiaanse genootschap waar natuurwijnmakers uit 9 verschillende landen zijn aangesloten.

Verschil met biologische wijn

Naast natuurwijn is ook biologische wijn zeer populair. Ook die laatstgenoemde soort moet gemaakt worden van onbespoten druiven, maar biologische wijn is niet hetzelfde als natuurwijn. Zo mag biologische wijn vaak wel gefilterd worden en kunnen er ook smaakversterkers aan worden toegevoegd.

(Bron: Franse overheid, Forbes, Financial Times, Vinnatur, Vini Veri)

Geef een reactie