Misstanden in de supermarkten

Het is de laatste tijd vaak raak in de Nederlandse supermarkten. Zo werd de darmbacterie listeria meerdere malen aangetroffen op verse vis en vond er een wisseltruc plaats met rum-/rozijnenvla.

Zalm Jumbo langer niet in orde

In februari 2016 werden de regenboogforel van de Aldi en de zalmproducten van de Jumbo al uit de schappen gehaald, maar nu blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond dat de gerookte zalm van de Jumbo al langer niet in orde was. Begin 2016 onderzocht de Consumentenbond gerookte zalm van 20 verschillende merken. Supermarktketen Jumbo kwam daarbij als slechtste uit de test met het budgetmerk gerookte zalm, de Jumbo houtgerookte Noorse zalm en de Jumbo houtgerookte Sockeye wilde zalm. Alle drie de producten zijn afkomstig van leverancier Van Wijnen.

Besmetting gevaarlijk

Op 87% van de monsters die genomen werden van de zalm zaten op de uiterste houdbaarheidsdatum zoveel bacteriën dat ze bedorven waren. En 3 monsters waren bij aankoop al bedorven terwijl het 1 tot 2 weken voor de uiterste houdbaarheidsdatum was. De darmbacterie listeria die eerder op de zalm van de Jumbo en de forel van de Aldi werd aangetroffen kan een voedselinfectie veroorzaken. Vooral voor ouderen, mensen met een verzwakt afweersysteem en zwangeren is een besmetting gevaarlijk. Hoewel de kans op een besmetting klein is, zijn de gevolgen ernstig.

Strengere controles broodnodig

Bart Combée van de Consumentenbond vindt het onbegrijpelijk dat er nog steeds problemen zijn met zalm aangezien er in 4 jaar tijd al honderden mensen ziek van zijn geworden en zelfs overleden na het eten van slechte zalm. “De visverwerkende industrie, supermarkten en de overheid hebben elk hun eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat de misstanden in de sector worden opgelost. Strengere controles door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de supermarkten zelf, spoedige invoering van hogere boetes en openbaarmaking van NVWA-controlegegevens met naam en toenaam zijn broodnodig.”

Vla verwisseld

Ook waarschuwde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit woensdag 2 maart 2016 voor de rum-/rozijnenvla van het Lidl-huismerk. In deze verpakking kan namelijk bitterkoekjesvla zitten. Gevaarlijk voor mensen met een noten-, lupine-, en ei allergie. Het gaat om het artikel Milbona Rum/Rozijnenvla met THT 08-03-2016, verkocht bij Lidl Nederland. Mocht u in het bezit zijn van deze vla dan kunt u het pak terugbrengen naar de supermarkt en krijgt u het aankoopbedrag terug.

Geef een reactie