Millefeuille van Hanneke Borkent

Hanneke weet het met haar baktalent te schoppen tot de halve finales van Heel Holland Bakt. Ze loopt de finale net mis, maar bij de pakken neerzitten daar is geen tijd voor, want Hanneke mag meteen aan de bak voor het 50-jarig huwelijksfeest van haar ouders. Diezelfde gebakjes, millefeuille, maakt ze ook in de studio van Tijd voor MAX.

Ingrediënten (voor 12 gebakjes):

  • 1 pakje roomboter bladerdeeg

Voor de banketbakkersroom:

  • 2 eidooiers
  • 35 gram suiker
  • 15 gram maïzena
  • 10 gram bloem
  • 240 milliliter melk
  • Merg van vanillestokje of 2 theelepels vanille extract
  • 8 gram boter

Voor de slagroom (gaat door de banketbakkersroom):

  • 250 milliliter slagroom
  • 30 gram suiker
  • zakje klopfix
  • verse frambozen
  • poedersuiker
  • chocoladeschaafsel

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 160 graden. Leg 6 plakjes bladerdeeg op een met bakpapier beklede  bakplaat. Prik er gaatjes in met een prikkertje. Leg over de plakjes bakpapier en zet hier een ander bakblik bovenop. Dit om het rijzen tegen te gaan. Bak dit in het midden van de oven ongeveer 30 minuten of totdat het bladerdeeg goudbruin en knapperig is.

Zet daarna de oven op de grillstand, 250 graden. Bestrooi de gebakken bladerdeeg met poedersuiker en leg ze ongeveer 1 minuut onder de grill. Dit zorgt voor een mooi knapperig karamellaagje. Blijf er wel bij want dit gaat erg snel!

Herhaal deze stappen tot alle velletjes bladerdeeg gebakken zijn.

Van de banketbakkersroom:

Meng de eidooiers en 35 gram suiker met een garde goed door. Roer net zo lang tot het mengsel lichter van kleur is geworden. Roer hier de maïzena en bloem doorheen.

Breng intussen de melk net aan de kook en meng al roerend 1/3 van de melk door het eidooier-mengsel. Giet dit mengsel terug in de pan met de overige melk en laat het al roerende indikken. Dit duurt maar even, niet eens een minuut. Haal van het vuur en voeg het merg van een vanillestokje of vanille extract toe. Roer er tenslotte nog de boter doorheen. Laat dit mengsel afkoelen in de koeling. Doe er plasticfolie overheen om velvorming te voorkomen.

Klop vervolgens de slagroom met 30 gram suiker en zakje klopfix. Als de banketbakkersroom is afgekoeld kunt u de slagroom erdoor spatelen. Zo wordt banketbakkersroom, Zwitserse room. Dit is de vulling.

Opmaak:

Snijd vervolgens elk velletje gebakken bladerdeeg in 3 gelijke stukken en doe de Zwitserse room in een spuitzak. Leg 1 stukje bladerdeeg neer en spuit er royaal Zwitserse room op. Leg hier stukjes verse frambozen op en weer een laagje room. Leg hier een volgende plakje bladerdeeg bovenop. Zo ontstaat een soort tompouce: millefeuille. Spuit er nog een paar toefjes room op en leg er nog een paar frambozen op en garneer met wat chocolade schaafsel en poedersuiker.

(Bron: Hanneke Borkent)

Geef een reactie