Mama Kenya Kuku Special van Elizabeth Njeru

Ingrediënten:

Voor de Embu Kuku (kip):

  • 4 stuks kip-braadsticks, dijen of een combinatie hiervan
  • 1 eetlepel kipkruiden
  • Plantaardige olie
  • 2 medium grote rode uien
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 15 gram koriander, fijn gehakt
  • 2 medium grote verse tomaten, in blokjes gehakt
  • 1 Kipbouillon blok
  • 1 eetlepel garam Masala
  • 1 theelepel Keniaans currypoeder (simba mbili) of een ander currypoeder uit de supermarkt.
  • 0,5 theelepel vers gemalen zwarte peper (of naar smaak)
  • 0,5 theelepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel garam masala

Voor de pompoencurry:

  • 1 Pompoen (een mix van verschillende soorten pompoenen kan de curry verrijken)
  • 250 gram aardappels, vast kokend (pommes rouge het liefst), in blokjes
  • 1 courgette, in blokjes
  • 3 verse tomaten, in blokjes
  • 3 eetlepels (kokos)olie
  • 2 grote rode uien, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • Verse zwarte peper, naar smaak
  • (Zee)zout, naar smaak
  • Gemalen kruiden:  koriander, gember, foelie, kruidnagel, kardemom
  • 1 stuk laurier blad
  • Keniaans currypoeder (simba mbili) of een ander currypoeder uit de supermarkt.
  • 1 runder- of groenten bouillonblok (optioneel)

Voor de kokosrijst:

  • 200 gram basmati rijst (wit of bruin, naar smaak)
  • 150 milliliter kopje water
  • 100 milliliter kokosmelk
  • een scheutje zout

Bereiding:

Van de Embu Kuku (kip)
Maak in een kom met warm water een mix van komijnzaad, garam masala, curry poeder, versgemalen peper en wat zout.

Marineer de de kip met kipkruiden. Zet dit even apart om de kruiden in te laten trekken. Doe vervolgens olie in de pan en bak de kip rondom bruin. Voeg de rode ui en sjalotten toe. Laat ongeveer 2 minuten garen. Voeg de gemalen knoflook en koriander toe en roer goed door. Voeg de tomatent toe en laat 2 minuten meebakken. Voeg nu de mix van kruiden. Goed doorroeren. Doe de deksel op de pan en laat op een medium hoog vuur ongeveer 30 minuten sudderen.

Van de pompoencurry
Verhit de (kokos)olie in een pan. Doe de ui, verse zwarte peper en zeezout erbij en fruit de ui tot hij gaar is. Voeg vervolgens de blokjes pompoen toe en bak 1 minuut mee. Voeg vervolgens de aardappelsblokjes toe en roer het geheel goed door.

Van de kokosrijst
Breng het water, zout en de kokosmelk aan de kook. Voeg de rijst toe en breng aan de kook. Zet vervolgens het vuur lag en doe de deksel weer op de pan. Na ongeveer 8-10 minuten is de rijst drooggekookt en klaar. Maak de rijstkorrels voorzichtig los met een vork (geen lepel). Doe de deksel er weer op en laat 5 minuten  rusten.

(Bron: Elizabeth Njeru van Mom’s Kenyan Kitchen)

Geef een reactie

Reacties (3)

  1. Marit57 says:

    Sjalotten staan niet bij de ingrediënten genoemd, maar wel bij de bereiding van de kip. Hoeveel zijn er nodig of is dit een vergissing?

    1. Marit57 says:

      Verder nog meer onduidelijkheden: wanneer blokje kipkruiden toevoegen, gemalen knoflook staat ook niet bij de ingrediënten, de bereiding van de pompoencurry is verder ook summier: een waslijst van ingrediënten, maar er wordt verder niet gezegd wanneer je iets moet toevoegen. jammer en ook geen filmpje anders waren daar misschien al de onduidelijkheden door opgelost. Kip zit nu in de pan, heb maar wat geïmproviseerd en hoop echter zo wel een lekker stukje kip te eten. 😉

    2. MAX Vandaag says:

      Beste Marit57,

      Bedankt voor uw reactie. We hebben dit proberen te achterhalen, maar helaas konden we de juiste informatie niet meer vinden.

      Met vriendelijke groeten,
      Redactie MAX Vandaag