Kook mee met MAX: frisse spelt met geroosterde schorseneren en boerenkool
Publicatiedatum: 11 december 2025
Schorseneren zijn lange, dunne wortelgroenten met een zwarte of bruine schil en een witte binnenkant. Ze worden ook wel winterasperges of armeluisasperges genoemd vanwege hun lichtzoete, nootachtige smaak die lijkt op die van asperges. Omdat ze veel werk zijn om te schillen, behoren ze tot de ‘vergeten groenten’, maar ze zijn erg voedzaam, rijk aan vezels, ijzer en vitaminen.
(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)
Ingrediënten:
- 400 gram schorseneren
- olijfolie
- peper en zout
- 150 gram spelt (graan, geen meel)
- 100 gram boerenkool
- 2 theelepels mosterd
- 2 theelepels honing
- 2 eetlepels Griekse yoghurt
- 2 citroenen (bio)
- 30 gram walnoten
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe flink wat water in een kom en voeg wat citroensap toe. Schil en snijd de schorseneren in stukjes in de kom om verkleuring tijdens het snijden te voorkomen. Verspreid ze vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olie en bestrooi met peper en zout. Rooster circa 25 minuten.
Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Kook de spelt volgens de bereidingswijze op de verpakking. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak de boerenkool in circa 10 minuten droog en krokant. Breng op smaak met peper en zout.
Meng in een grote kom de mosterd met de honing, yoghurt en een scheutje olijfolie. Rasp en pers er de citroen naar smaak boven en breng op smaak met peper en zout. Giet de spelt af en voeg samen met de geroosterde schorseneren en driekwart van de gebakken boerenkool toe. Hak de walnoten. Verdeel de spelt over de borden en verdeel daarover nog de overgehouden boerenkool. Bestrooi met walnoten
Eet smakelijk! Kijk hier voor meer recepten. Kook mee met MAX is elke maandag tot en met donderdag rond 12.05 uur te zien op NPO 2 en om 14.15 op NPO 1.
(Foto: © MAX)



