3 bloemkoolpizza's met verschillende toppings.

Koken met Sandra: bloemkoolpizza

In Koken met Sandra maakt Sandra Ysbrandy een gezondere variant op een guilty pleasure. Deze week: bloemkoolpizza!  Een pizza op z’n tijd is altijd lekker. Maar het is niet het gezondste avondeten. Een bloemkoolpizza is dan de uitkomst. De bodem wordt in dit geval niet gemaakt van deeg, maar van bloemkool.

Ingrediënten, voor 4 pizza’s

  • 1 bloemkool
  • 2 eieren
  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram geraspte oude kaas
  • Groene pesto
  • Tomatensaus
  • Toppings naar keuze (zie onderaan voor tips)

Bereiding bloemkoolpizza

Snijd de bloemkool in kleine roosjes en hak in een keukenmachine fijn. Doe in een zeef en hang boven een pan met een laagje kokend water. Stoom 10 minuten met het deksel erop.

Doe de bloemkool in een ruime kom en laat 10 minuten afkoelen. Schep de bloemkool in een schone theedoek en knijp met behulp van de theedoek zo veel mogelijk vocht eruit. Doe terug in de kom en meng het ei, amandelmeel en de kaas erdoor.

Verdeel het bloemkoolmengsel in 4 porties. Vorm op 2 bakplaten met bakpapier 4 ronde pizza’s tot een dikte van circa 1 centimeter en bak 20 minuten in de oven. Beleg de pizza met toppings naar keuze en bak met de topping nog 20 minuten in de oven.

Deze bodem kunt u natuurlijk heerlijk beleggen met diverse groenten en eventueel een zelfgemaakte tomatensaus! Eet smakelijk!

Tip: Om de bodem knapperig te krijgen, moet u flink uw best doen om het vocht uit de bloemkool te knijpen.

Tips om de pizza mee te beleggen

Maak eens een bloemkoolpizza pollo. Beleg het met courgette, kipfilet en Parmezaanse kaas. Of maak een variant met tonijn. Voeg dan paprika in verschillende kleuren toe, een blikje tonijn op olijfolie en Parmezaanse kaas. Of maak een Margarita, met tomaten en mozzarella.

Sandra Ysbrandy is elke donderdag te horen in de uitzending van Lunch Lekker met Daniel Dekker op NPO Radio 5. Beluister het fragment hier terug. Kijk voor meer recepten van Sandra op onze receptenpagina

(Bron: Sandra Ysbrandy. Foto: Mitchell van Voorbergen.)

Geef een reactie