vis-pasteitjes

Knisperende vis-pasteitjes van Francis Kuijk

Voor deze feestelijke vis-pasteitjes gebruikt Francis een ovenschotel die zij vaker maakt, maar die gemakkelijk te upgraden is voor feestelijkheden. Francis maakt er 3 verschillende soorten pasteitjes mee: pasteitje met knapperig krisperend topje (een zakdoekjes-dakje van knisperende filodeeg), party porties (individuele ovenschoteltjes in kleine rammekins, staat prachtig op een feestbord) en mini pasteitjes 1-haps voor bij de borrel.

Ingrediënten:

  • scheut olijfolie
  • 1 grote ui, fijn gesneden
  • 1 knolvenkel, fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 400 g tomatenblokjes uit blik
  • 2 el gedroogde dragon (maar liefst vers)
  • 100 ml droge witte wijn
  • 100 ml slagroom
  • 600 g vis (kabeljauw en zalm, of vis naar keuze), in kleine blokjes gesneden
  • klein bosje platte peterselie, fijngehakt
  • peper en zout
  • 100 g roomboter gesmolten
  • 6-10 vellen filodeeg

Extra nodig:

  • wok
  • houten lepel of spatel om te roerbakken
  • snijplank
  • koksmes
  • bakspray
  • 2 lepels olijfolie
  • presenteerschaaltjes of borden voor de kleine pasteitjes
  • bakplaat
  • 2 ramekins (een klein 1-persoons ovenschaaltje)
  • bakkerskwast
  • kommetje steelpan

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet zo nodig de ramekins in. Doe een scheut olijfolie in een wok en bak, terwijl u af en toe roert, op halfhoog vuur de uien en venkel ongeveer 10 minuten. Bak de knoflook 1 minuut mee en voeg de wijn toe. Laat het mengsel enkele minuten zachtjes koken tot het vocht voor de helft verdampt is. Roer de tomaten er doorheen met de gedroogde dragon (als u geen verse heeft) en laat het mengsel doorkoken of totdat u een wat dikkere saus heeft. Neem de pan van het vuur er roer de slagroom, vis, peterseli en de dragon doorheen als u verse heeft. Schep het mengsel in de pasteibakjes of ingevette ramekins. Voor de grote pasteibakjes en ramekins, bestrijk elke vel filo bladerdeeg aan 1 kant met de gesmolten boter en verfrommel elke vel in een hoopje op de vis. Zo bekleedt u het pasteibakje of ramekin met ‘verfrommelde zakdoekjes’ van filodeeg. Bak de pasteitjes in de oven goudbruin in ongeveer 10 tot 25 minuten afhankelijk van wat u maakt.

(Bron: Francis Kuijk/ de foto is ter illustratie)

Geef een reactie