khorasan

Kent u khorasan tarwe (Kamut) al?

Khorasan tarwe is geen nieuwkomer, in feite gaat het om een oergraan. Maar echt gangbaar is deze tarwesoort (ook bekend als Kamut) nog niet. Al wordt het steeds populairder en heeft het een aantal gunstige eigenschappen. We stellen deze graansoort hieronder aan u voor.

Khorasantarwe in Egyptische piramiden

Het verhaal gaat dat khorasan tarwe terug naar de tijd van de Egyptische piramides voert. Er zouden zaden zijn aangetroffen in 4.000 jaar oude graftombes. Toch wordt aangenomen dat het geen authentiek Egyptisch graan is, maar eerder al in het midden oosten ontstaan is en van daaruit naar Egypte verbreidt is. In elk geval komt het verhaal over Egypte in de jaren 40 van de vorige eeuw via een Amerikaanse piloot in de Verenigde Staten terecht. Hij zou graan uit de piramides in zijn bezit gekregen hebben, maar aannemelijker is dat het via een straatverkoper bij hem terecht gekomen is.

Kamut

Eenmaal in Amerika worden de zaden door de vader van de piloot gecultiveerd, maar doordat er weinig interesse voor is, wordt het slechts op kleine schaal geteeld. Nadat het in 1986 tijdens een beurs voor natuurproducten onder de aandacht gebracht wordt, stijgt de belangstelling echter. Sinds 1990 is het onder de merknaam Kamut volop te koop in de Verenigde Staten en in Europa wordt het sinds die tijd steeds bekender.

De graansoort

Kamut is de merknaam van biologisch geteelde khorasan tarwe. Het is familie van tarwe en verwant aan durum. Zowel de aren als de korrels zijn een stuk langer dan die van moderne tarwe. Het bezit een hoog eiwitgehalte ten opzichte van andere graansoorten. Verder bevat het veel amino- en vetzuren en is het makkelijk te verteren. De smaak is neutraal, licht zoet en nootachtig. Volgens de leveranciers van Kamut bevat het graan een hoger gehalte aan selenium, zink en magnesium. Er wordt tevens een hoger vitamine E-gehalte aan toegeschreven en daarmee zijn rol als antioxidant. Vanwege een hoog gehalte aan lipiden (vetten) wordt het als ‘energierijk tarwe’ gezien dat, meer energie in het lichaam produceert dan koolhydraten.

Producten met khorasantarwe

Khorasan tarwe kan worden gebakken, gepoft en gekookt. In Noord-Amerika zijn ontbijtgranen met de tarwesoort zeer geliefd. In Nederland is de bewerking ervan tot brood populair. In de supermarkt is het graan/brood nog niet te koop, maar online en in biologische winkels is het steeds meer te krijgen.

Lees ook: Yacon, nieuwkomer in de moestuin. 

(Bron: 24Kitchen, Kamut.com, Plezier in de keuken, Smaakt Bio, Project oergranen)

Geef een reactie