kaasstengels

Kaasstengels van Hans Spitsbaard

Kaasstengels zijn lekker voor bij de borrel, of bij de soep. Het lekkerste is om zelf bladerdeeg te maken. Volgens Hans is het niet moeilijk, het kost alleen wat tijd. De gouden tip van Hans is: geduld. Respecteer de rusttijden en zorg dat het deeg en de boter altijd koud blijven.

Ingrediënten (voor 10 stuks):

Voor het bladerdeeg:

 • 250 gram bloem
 • 125 gram water (koud)
 • 4 gram zout
 • 250 gram boter (koud)

Voor de vulling:

 • 3 eidooiers
 • 150 gram geraspte kaas (soort naar keuze)
 • 100 gram sesamzaad (of andere zaden en pitten naar keuze)
 • (zee)zout en zwarte peper (eventueel andere specerijen)

Bereidingswijze:

Meng de bloem, het water, het zout en 50 gram van de boter tot een soepel deegje. Vorm het alvast een beetje tot een vierkant en verpak het in vershoudfolie. Laat het deeg een half uurtje in de koelkast rusten.

Vorm de overige 200 gram boter tot een vierkante plak van ongeveer 15 x 15 centimeter en 0,5 centimeter dik. Doe dit bijvoorbeeld door een envelopje te vouwen van een vel bakpapier en de boter hierin uit te rollen. Is de boter door het rollen erg zacht geworden? Laat het pakketje boter dan een paar minuten in de vriezer stevig worden.

Neem het deeg uit de koelkast en bestuif het aanrecht met bloem. Rol het uit tot een langwerpige plak van ongeveer 15 x 30 centimeter. Zorg dat de korte kant naar u toe ligt. Leg de plak boter op de ene helft van het deeg en vouw de andere helft er overheen. Nu kunt u beginnen met het ‘toeren’ ofwel, het herhaaldelijk vouwen en uitrollen van het deeg. Draai het deeg een kwartslag, zodat de open kant naar boven wijst. Rol het deeg uit tot een langwerpige plak en vouw deze in vieren. Draai het deeg weer een kwartslag en rol wederom uit. Vouw het deeg weer in vieren. Verpak het deeg in vershoudfolie en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast. Herhaal deze procedure nog 2 keer. In totaal vouwt u het deeg dus 6 keer in vieren. Laat het deeg na de 6e keer een uur in de koelkast rusten, voor u het gebruikt.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg uit tot een plak van in ieder geval 40 cm breed en ongeveer 2 mm dik. Verdeel de plak in twee delen (2 plakken van 20 cm breed). Klop de dooiers los en bestrijk een van de plakken hiermee. Bestrooi met geraspte kaas. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper. Leg de tweede plak er bovenop en rol de plak iets uit, zodat de vulling goed vast zit. Bestrijk de bovenkant met eidooier en bestrooi met sesamzaad.

Snijd de plak in repen van ongeveer 2 centimeter breed en 20 centimeter lang. Draai de stengels een paar keer en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de kaasstengels in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Let op! Het is belangrijk dat de kaasstengels goed krokant zijn. Twijfelt u of de stengels helemaal gaar zijn, maar zijn ze al wel behoorlijk bruin? Zet de oven dan terug naar 160 °C en laat ze nog even aandrogen.

(Bron: Hans Spitsbaard)

Geef een reactie

Reactie

 1. Hanneman says:

  Er is maar bitter weinig waar ik iets van bak. Zo beschouwd heb ik hiér niks te zoeken. Maar ik kan het niet laten even te melden dat ik met groot plezier Hans zie verschijnen op de televisie. Een gedroomde kleinzoon die er wel degelijk iets van bakt. Als inwonende bij zijn trotse Oma, als winnaar van een hitwedstrijd. Hij verschijnt nu zo regelmatig in “Tijd voor MAX” dat ik begin te vinden dat hij een eigen programma zou moeten krijgen. Beetje media-training misschien…. Als het er van komt zit ik gebakken!