Hoe zit het? Waarom zit er geen voedingsetiket op wijn en andere alcoholische dranken?
Publicatiedatum: 23 december 2025
Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waarom zit er geen voedingsetiket op wijn en andere alcoholische dranken?
Wanneer u in de supermarkt een fles frisdrank koopt, kunt u zien wat erin zit. Denk aan suikers, aroma’s, calorieën en andere ingrediënten. Maar op een fles wijn of sterke drank is hier niets over te vinden. Vaak ziet u alleen het alcoholpercentage en de herkomst. Maar waarom is dat?
Geen wettelijke verplichting
Voor bijna alle voedingsmiddelen geldt in de Europese Unie dat de producent verplicht is om een ingrediëntenlijst en voedingswaarden te vermelden. Alleen voor alcohol is dat niet verplicht. Dranken met meer dan 1,2 procent alcohol, vallen buiten deze wetgeving. Er is dus geen verplichting om informatie over voedingswaarden als calorieën, suikers of andere toevoegingen op het voedingsetiket te zetten.
Wat er wél op het etiket te zien is, is het alcoholpercentage en soms een allergiewaarschuwing. Maar qua voedingswaarden staat er meestal niets op. Een fles wijn of een fles sterke drank, hoeft verder helemaal niets te vermelden. Bierproducenten vermelden op sommige flesjes calorieën of ingrediënten, maar dat gebeurt op vrijwillige basis. Het is een initiatief vanuit de sector zelf, en dus geen wettelijke verplichting.

Waarom staat het zo in de wet?
Dat alcohol niet onder dezelfde regels valt als andere voedingsmiddelen, heeft vooral te maken met oude wetgeving en de invloed van de sector zelf. Wanneer de Europese regels voor voedselinformatie in 2011 worden opgesteld, kunnen de lidstaten het niet eens worden over hoe ze voedingswaarden en ingrediënten van alcoholische dranken moet vermelden. Daarom wordt besloten om alcohol tijdelijk buiten de etiketteringsplicht te houden.
Producenten van wijn, bier en sterke drank zeggen dat het lastig is om exacte voedingswaarden te berekenen, omdat het productieproces elk jaar verschilt. Wijn is bijvoorbeeld een natuurproduct: de hoeveelheid suiker en alcohol hangt af van de druivenoogst en de gisting. Daarnaast vinden producenten dat zo’n verplicht voedingsetiket niet past bij de traditie en uitstraling van hun product.
Nieuwe regels sinds 2023
De Europese Commissie krijgt al jaren kritiek van consumentenorganisaties en gezondheidsinstanties. Zij vinden het onlogisch dat u bij vrijwel elk product kunt zien wat erin zit, maar niet bij alcohol. Waarom zou u precies moeten weten wat er in een pak appelsap zit, maar niet in een fles wijn?
De Europese Unie heeft in 2023 nieuwe regels ingevoerd. Sinds december van dat jaar zijn wijnproducenten verplicht om informatie over ingrediënten en voedingswaarden digitaal beschikbaar te stellen. Vaak ziet u nu een QR-code op het etiket staan. Wie wil weten hoeveel suiker of calorieën een wijn bevat, kan de code scannen en de informatie online bekijken. De gegevens hoeven op deze manier dus niet rechtstreeks op de fles te staan.

Dit moet er verplicht op het voedingsetiket staan
Wijn die vóór 8 december 2023 is geëtiketteerd zonder deze gegevens, mag nog worden verkocht zolang de voorraad strekt. Verder gelden er regels voor de lettergrootte, de volgorde van informatie en de symbolen die op het etiket mogen staan.
Op het wijnetiket moeten sinds de invoering van de nieuwe wet in elk geval de volgende gegevens staan:
- de wijncategorie of bottelaar
- allergenen
- de energiewaarden
- de ingrediënten
- de voedingswaarden
- de herkomst
- het effectieve alcoholpercentage
- het flesvolume
- het suikergehalte (bij mousserende wijn)
- het partijnummer
Daarnaast worden sommige vermeldingen aangeraden, maar zijn ze niet verplicht. Denk aan het zwangerschapslogo en de benaming van druivensoorten.
(Bron: rvo.nl, Voedingscentrum, Radar, Libelle. Foto: Shutterstock)



