Hoe (on)gezond is kokos?
Publicatiedatum: 9 november 2025
Kokos kent vele verschijningen. Van kokosbrood, -rasp, -schaafsel, tot stukken kokos, kokosmelk en kokosvet om in te bakken. En dan de verzorgingsproducten waar het in verwerkt is. Maar hoe (on)gezond is het eten van kokos eigenlijk?
Wat is een kokos?
Kokos is het vruchtvlees van de kokosnoot. En in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is het geen noot, maar een steenvrucht. De kokosnoot wordt ook wel klapper genoemd. De vrucht bestaat uit 4 lagen: de vezelige buitenkant, de harde schil, het vruchtvlees en in het midden kokoswater of -melk. Het witte vruchtvlees is het eetbare deel van de kokosnoot. Dit vormt de basis voor veel producten, zoals kokosmelk, -olie en -rasp. De kokosnoot groeit aan de kokospalm, die in veel landen de bijnaam “boom des levens” draagt. De boom krijgt die naam omdat alles van de vrucht en de boom bruikbaar is.

De verschillende kokosproducten
Er zijn veel soorten kokosproducten en die hebben elk hun eigen kenmerken, zoals:
- Kokoswater is het vocht uit een jonge kokosnoot. Het is laag in calorieën en rijk aan mineralen zoals kalium.
- Kokosmelk is gemaakt van het geraspte vruchtvlees en water. Het wordt veel gebruikt in Aziatische gerechten en heeft een romige smaak.
- Kokosroom is een dikkere variant van kokosmelk en wordt vaak gebruikt in curry’s en desserts.
- Kokosolie wordt geperst uit het vruchtvlees. Vooral bekend als bak- en braadolie, maar ook in verzorgingsproducten.
- Kokossnippers en -rasp is handig om te gebruiken in gebak, muesli of als garnering.
- Kokosmeel is een glutenvrij meel dat vaak wordt gebruikt in baksels.
Is kokos gezond?
Of kokos gezond is, hangt af van de vorm waarin u het gebruikt. Kokoswater is laag in calorieën, dorstlessend en bevat elektrolyten zoals kalium, natrium en magnesium. Gemiddeld bevat 100 milliliter kokoswater zo’n 19 calorieën, 0,2 gram vet en 3,7 gram koolhydraten. Hierdoor is het een licht en verfrissend drankje, bijvoorbeeld na inspanning of bij warm weer. Let wel, we hebben het hier over het vocht direct uit de kokosnoot. Aan kokoswater in een flesje, worden vaak ingrediënten toegevoegd.
Kokosmelk is romiger en calorierijker dan kokoswater. 100 milliliter kokosmelk bevat gemiddeld 197 calorieën, 20 gram vet (waarvan het grootste deel verzadigd vet is) en 2,2 gram koolhydraten. Kokosmelk kan een gerecht een volle smaak geven, maar is dus minder geschikt om dagelijks grote hoeveelheden van te gebruiken door het relatief hoge verzadigde vetgehalte.
Kokosolie, geperst uit het vruchtvlees, bestaat vrijwel volledig uit vet en levert ongeveer 900 calorieën per 100 gram. Kokosvet bestaat voor meer dan 85 procent uit verzadigd vet. Dat is het meest van alle vet- en oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het slechte LDL- cholesterol, wat het risico op hart- en vaatziekten weer vergroot. Gebruikt het bij voorkeur met mate.
Kokosrasp of -snippers worden vaak door de yoghurt gegeten of gebruikt om mee te bakken. Ook deze variant is rijk aan vetten. In 1 eetlepel kokosrasp zit 54 calorieën en het grootste gedeelte daarvan is verzadigd vet. Wel zit het vol met vezels, vitamine en mineralen en geeft het snel een verzadigd gevoel wat zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Toch raadt het Voedingscentrum aan om het met mate te eten door het hoge vetpercentage.

Gebruik buiten de keuken
Kokos wordt niet alleen gegeten. De vrucht en de olie worden ook verwerkt in andere producten. Kokosolie wordt bijvoorbeeld vaak verwerkt in shampoo, huidcrème en tandpasta. Op de site van dermatoloog Drs. Leenaarts is te lezen dat kokosolie de huid beschermt tegen bacteriën en virussen. Door het hoge vetgehalte kan het helpen bij een droge huid en huidaandoeningen als eczeem.
De vezelige buitenkant van de kokosnoot, ook wel coir genoemd, wordt gebruikt voor het maken van touw, matten, borstels en vloerkleden. Deze materialen zijn stevig en gaan lang mee, wat ze erg praktisch maakt.
(Bron: Voedingscentrum, Consumentenbond, Drs. Leenarts Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.




Het Voedingscentrum blijft helaas vasthouden aan achterhaalde aannames over verzadigd vet. Het idee dat kokosvet “slecht” zou zijn, komt uit epidemiologische correlaties van decennia geleden — niet uit moderne RCT’s.
Uit gecontroleerde studies blijkt dat kokosvet niet leidt tot een hoger risico op hart- en vaatziekten, en zelfs het HDL-cholesterol verhoogt. Zo toonden Voon et al., 2011 (Lipids) en Khaw et al., 2018 (BMJ Open) aan dat kokosolie het lipidenprofiel gunstiger beïnvloedt dan zonnebloemolie. Ook Neelakantan et al., 2020 (Circulation) concludeerden in hun meta-analyse van 16 RCT’s dat kokosolie weliswaar het totaalcholesterol licht verhoogt, maar met een sterke stijging van HDL en geen bewijs voor cardiovasculaire schade.
Belangrijker: kokosvet bevat hoofdzakelijk middellange keten-vetzuren (zoals laurinezuur), die sneller worden verbrand en nauwelijks als vet worden opgeslagen. Binnen een LCHF- of ketogeen voedingspatroon past kokosvet uitstekend.
Het is tijd dat het publieke voedingsadvies zich baseert op actuele RCT-evidentie, niet op verouderde paradigma’s.
Dank voor je toevoeging. Het is zo jammer dat er nog steeds veel pure een goede voeding in een verkeerd daglicht worden geplaatst en worden gekoppeld aan bepaalde ziektes.
Tja – er zijn ook onderzoeken gedaan die een heel ander resultaat opleveren. Wetenschappelijk onderzoek, niet zo-maar wat.
https://www.ergogenics.org/kokosolie-cholesterol.html
ook beschermt kokosolie op de huid tegen teken, vlooien en andere insecten – beter dan gif
https://www.yukicares.de/nl/blogs/yukicares/kokosol-gegen-flohe-die-wunderbare-wirkung-des-naturwunders
(wel Nederlands)
Miljoenen mensen hebben eeuwen probleemloos op cocos olie geleefd!
Pas toen door reclame die olie werd vervangen door andere olie en vetten ontstond de situatie zoals wij die nu ook in nederland kennen nadat boter werd vervangen door margarine! Lees eens de boeken van Bruce Fyfe en stop dan met dat soort berichten die absoluut onjuist zijn. Wij senioren, ben 86 en gebruik al 15 jaren coco’s oil voor alles dat ik doe in de keuken(alleen olijfolie voor salades), hebben informatie nodig die juist zijn en niet gebracht door bedrijven die ten koste van onze gezondheid hún producten willen promoten! zie harriecrijns.nl en Gezond oud worden.