amandeldessert

Historisch amandeldessert van Onno Kleyn

Artisjokken-roomtaart uit 1724, kip met renaissancesaus uit 1593 en pistachetaart met spinazie uit 1724, het zijn een paar recepten die te vinden zijn in het boek Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland. Het boek is geschreven door vader en dochter Onno en Charlotte Kleyn. Onno maakt uit het boek een amandeldessert.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 25 gram blanke garneeramandelen
  • 2 eidooiers
  • 25 gram suiker
  • 250 milliliter slagroom
  • 1 eetlepel rozenwater

Bereidingswijze:

Maal de amandelen fijn in het bakje van de staafmixer. Klop de eidooiers met de suiker tot ze wit en schuimig zijn.

Breng de room tot aan kokend en draai dan het vuur uit. Voeg een klein scheutje hete room bij de eieren, meng en doe er vervolgens nog wat bij. Schenk dat mengsel terug in de pan. Zet het vuur weer aan en laat al roerend iets indikken, maar pas vreselijk op dat het niet te ver gaat. Draai het vuur uit als het dik begint te worden en meng er de amandelen door. Blijf af en toe roeren tot het mengsel is afgekoeld.

Meng het rozenwater erdoor en verdeel over 4 kleine schaaltjes. Zet een poos in de koelkast om door en door koud te worden. Garneer desgewenst met iets klein.

(Bron: Onno Kleyn)

Geef een reactie