Het geheim van een perfect gebonden saus voor uw stoofgerecht
Publicatiedatum: 12 november 2025
De saus van een klassiek stoofgerecht heeft vaak een volle, stevige structuur. Maar soms is het lastig om de juiste dikte te krijgen en blijft deze waterig of te dun. In dit artikel leggen we daarom uit hoe u de saus van uw stoofpot stevig en smaakvol maakt.
Waarom is het belangrijk dat de saus in uw stoofpot goed gebonden is?
Als de saus van een stoofpot te dun is, ziet het gerecht er vaak minder aantrekkelijk uit en smaakt het ook minder vol. Door de saus op de juiste manier te binden, krijgt deze meer structuur en blijft hij beter aan het vlees en de groenten plakken. Dit smaakt niet alleen beter, maar geeft het ook een beter uiterlijk.

Zetmeel toevoegen aan uw stoofgerecht
Een veelgebruikte manier om de saus van een stoofgerecht te binden, is door zetmeel toe te voegen. Meng hiervoor bijvoorbeeld maïzena of aardappelzetmeel met wat koud water tot een glad papje (dit voorkomt klontjes) en laat dit aan het einde van de kooktijd kort meekoken tot de saus de gewenste dikte heeft.
Is de stoof nog niet genoeg gebonden? Dan kunt u deze stap eventueel herhalen. Doe dit niet te snel, want soms heeft het zetmeel wat langer nodig om in te dikken. Voor een dikkere, romigere saus kunt u het zetmeel overigens ook door slagroom of kookroom roeren en dit vervolgens kort laten meekoken.
Ingrediënten toevoegen die van zichzelf veel zetmeel bevatten
Een andere manier om de saus van uw stoofgerecht te laten binden, is door ingrediënten die van zichzelf veel zetmeel bevatten mee te koken in het stoofpotje. Denk bijvoorbeeld aan aardappelen of brood. Het zetmeel dat dan vrijkomt, zorgt ervoor dat de saus vanzelf indikt.
Wat overigens ook goed werkt: wat bloem over het vlees (of andere ingrediënten in het stoofgerecht) strooien voordat u het gaat stoven. Daarnaast doet een plak ontbijtkoek vaak wonderen voor de binding én de smaak van de saus. Het geeft namelijk een zoetkruidige smaak aan de stoofpot mee. Heeft u geen ontbijtkoek, maar wel kruidnoten in huis? Ook dit kan goed (en smaakvol) werken.

Langzaam inkoken kan ook werken
Een andere goede manier om de saus dikker te maken, is door deze wat langer te laten inkoken. Hierdoor verdampt een deel van het vocht en wordt de saus automatisch steviger. Let er bij vlees alleen wel op dat u dit niet te lang of op te hoog vuur stooft, want dan kan het taai worden. Soms is het daarom handig om vlees dan tijdelijk uit de pan te halen tijdens het inkoken, zodat alleen de saus verdikt.
Bekijk wat voor u het beste werkt door te experimenteren
Experimenteer met de verschillende methodes om te ontdekken wat voor u het beste werkt en blijf tussentijds af en toe ook proeven. Zo komt u erachter welke bindmiddelen voor u de gewenste dikte en smaak geven en kunt u de saus altijd naar uw eigen voorkeur aanpassen.
(Bron: Foodies, Libelle, 24 Kitchen, Archief. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.


Wat zeker ook helpt is een ‘in blokjes gesneden aubergine’ aan de stoofpot toevoegen.
Aubergine is neutraal van smaak en gaat helemaal op in de saus, en maakt het geheel dikker.
Bovendien is het gezonder dan zetmeel…
Ik bedoelde een geschilde aubergine uiteraard !
Tip!
Prima advied
bedankt
Ik gebruik in zo’n geval (aardappel) pureepoeder. Klontert niet, makkelijker dan papje maken. Je kan het poeder er gewoon doorheen roeren, net zo lang tot de saus de goede dikte heeft.