herfsttaartje

Herfsttaartjes met noten en karamel van Robèrt van Beckhoven

Deze taartjes zijn ook als taart te maken. Maar taartjes eten minstens zo makkelijk, aldus Robèrt van Beckhoven. Zelf karamel maken is niet moeilijk, maar u  moet wel goed opletten. Het kan heel snel aanbranden of de suiker kan kristalliseren. Robèrt gebruikt de karamel op zijn herfsttaartje met noten.

Ingrediënten voor het boterdeeg

  • 250 gram bloem
  • 150 gram zachte boter
  • 100 gram suiker
  • 1 ei
  • snuf zout
  • merg van 1 vanillestokje
  • Extra nodig
  • plasticfolie

Bereidingswijze:

Meng de bloem met de boter, de suiker, het ei, het zout en de vanille kort tot een homogeen deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.

Ingrediënten voor de fragipane:

  • 125 gram zachte boter
  • 125 gram suiker
  • 125 gram amandelmeel
  • 2 gram citroenrasp
  • 2 eieren
  • 40 gram bloem, gezeefd

Bereidingswijze:

Draai de boter tot een witte massa in de keukenmachine. Meng de suiker en het amandelmeel eerst goed door elkaar en vervolgens door de boter. Meng de citroenrasp en de eieren erdoorheen en spatel vervolgens de bloem kort door het beslag. U kunt de frangipane maximaal een week in de koelkast bewaren.

Ingrediënten voor de karamel:

  • 120 milliliter slagroom
  • 10 gram honing
  • 90 gram suiker

Bereidingswijze

Klop de slagroom met de honing op tot yoghurtdikte. Karamelliseer de suiker beetje bij beetje in een grote pan op laag vuur. Voeg de opgeklopte slagroom toe en kook de karamel al roerende 3 minuten.

Ingrediënten voor de gekaramelliseerde noten:

  • 20 milliliter water
  • 50 gram suiker
  • 150 gram gemengde noten (bijvoorbeeld amandelen, hazelnoten, pecannoten)
  • 5 gram zachte boter

Bereidingswijze:

Kook het water met de suiker. Voeg na 1 minuut de noten toe. Blijf op een laag vuur roeren tot al het vocht is verdampt. Smelt in een andere pan de boter en voeg de noten toe. Karamelliseer de noten door langzaam te roeren; de suiker smelt en wordt bruin. Stort de noten op een bakpapier of bakmatje en laat afkoelen.

Ingrediënten voor de afwerking van de taartjes:

  • 60 gram noten, in stukjes

Extra nodig

  • deegroller
  • 8 taartringen van 8 centimeter Ø en 2,5 centimeter hoog
  • bakplaat, bekleed met bakpapier

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor tot 180 ⁰C.

Rol het deeg uit tot ongeveer 2,5 millimeter dik en steek plakjes uit die iets groter zijn dan de taartringen. Leg de plakjes boterdeeg in de taartringen en druk voorzichtig aan. Snijd het overtollige deeg af en prik de bodem een paar keer in met een vork. Zet de taartringen op de bakplaat. Vul ze met de frangipane en verdeel er de gehakte noten over. Bak de taartjes 15 minuten in de oven.

Vul de taartjes zodra ze uit de oven komen tot aan de rand met de karamel en laat volledig afkoelen. Maak af met de gekaramelliseerde noten.

(Bron: Robèrt van Beckhoven)

Geef een reactie