eclairs

Eclairs van de 1e afvaller van Heel Holland Bakt seizoen 10

Zondagavond 18 december is het 10e seizoen van Heel Holland Bakt begonnen. De 1e aflevering van het nieuwe seizoen staat daarom in het teken van dit jubileum. Helaas moest 1 bakker de tent aan het einde van de aflevering al verlaten. Dat is de benjamin van de groep geworden: Fons. In Tijd voor MAX mag hij nog 1 keer laten zien wat hij kan. Hij maakt eclairs! Het recept is voor 12 stuks.

Ingrediënten eclair deeg

  • 115 gram boter
  • 240 milliliter water
  • 0,5 theelepel zout
  • 1,5 theelepel suiker
  • 225 gram bloem
  • 4 eieren

Ingrediënten voor witte chocolade vulling

  • 400 milliliter crème fraîche
  • 180 gram witte chocolade, gesmolten en goed afgekoeld

Ingrediënten voor sesam praline

  • 4 eetlepel wit sesamzaad
  • ½ theelepel zoutvlokken
  • 4 eetlepel zwart sesamzaad
  • 100 gram fijne kristalsuiker

Ingrediënten dulche de leche

  • 2 blikjes gecondenseerde melk

Ingrediënten voor de hazelnoot karamel spikes en suikerspin

  • 20 hazelnoten
  • 200 gram suiker
  • 60 milliliter water
  • Satéprikkers

Instructies voor eclairs

Verwarm de oven voor op 220°C. Vet 1 bakplaat in en bekleed met bakpapier.

Doe de boter met het water, de suiker en het zout in een (steel)pan met dikke bodem en verwarm op hoog vuur tot het kookt. Haal van het vuur en voeg de bloem in 1 keer toe en roer voortdurend met een pollepel tot je deeg krijgt dat loskomt van de wand van de pan. Zet daarna de pan weer 30 seconden op het vuur terwijl je roert. Doe het mengsel in een kom en klop met de mixer 3 eieren om de beurt erdoor; klop steeds goed na elk ei. Roer het 4e ei los in een kleine kom en klop dit theelepel voor theelepel erdoor tot je een glad, glanzend en spuitbaar deeg krijgt dat langzaam van de mix haken afglijd.

Doe het deeg in een spuitzak met gladde spuitmond en spuit hiermee lijntjes van 9 centimeter op de bakplaten, hou genoeg tussenruimte. Bak eerst 15 minuten op 220 graden en verlaag dan naar 180 graden en bak ze in ongeveer 15 min goudbruin.

Instructies witte chocolade vulling

Smelt de witte chocolade au bain-marie en laat iets afkoelen. Klop de crème fraîche tot niet al te stijve pieken. Klop de witte chocolade erdoor en laat ongeveer 10 minuten opstijven in de koelkast.

Instructies sesam praline

Bekleed voor de praline een bakplaat met bakpapier en bestrooi met het sesamzaad en ½ theelepel zoutvlokken. Verwarm de suiker met 3 el water in een koekenpan op matig tot hoog vuur onder af en toe schudden tot de suiker is gesmolten. Breng aan de kook en laat onder af en toe schudden in een paar minuten goudgeel karamelliseren. Schenk vlug over het sesamzaad, laat uitharden en breek in stukken. Verkruimel in de vijzel.

Instructies dulche de leche

Doe de blikjes in een pan met ruim water en breng dit aan de kook. Laat het water met het blikje erin ongeveer 3 uur koken. Let goed op dat het blikje helemaal onder water blijft! Vul het water indien nodig aan. Haal het blikje uit het water en laat het afkoelen voordat je het open maakt. Als je de dulce de leche minder stevig wilt kan je de blikjes ook wat korter koken, zo’n 2 tot 2,5 uur.

Instructies hazelnoot karamel spikes en suikerspin

Prik elke hazelnoot aan de punt van een satéprikker of tandenstoker en zet apart. Leg een snijplank, zwaar boek of marmeren plank langs de rand van een aanrecht, en leg een met bakpapier beklede bakplaat op de grond recht onder de rand van dat aanrecht om de karameldruppels van de hazelnoten op te vangen. Kook de suiker en het water in een middelgrote pan met dikke bodem op matig vuur, tot de suiker is opgelost.

Blijf de suiker koken, zonder te roeren, tot het aan de kook komt. Laat de suiker koken tot hij lichtbruin van kleur wordt, ongeveer 5 minuten; haal van het vuur. Laat de siroop zitten tot hij licht is afgekoeld, ongeveer 8 tot 10 minuten.

Prik de hazelnoten op een stokje tussen snijplank, het boek of de marmeren plaat. Schep met een lepel de karamel er over, bedek de hazelnoot volledig en laat de overtollige karamel op de bakplaat druipen. Laat drogen. De gebruik de hazelnoten als decoratie en de gevallen karamel heeft als het goed is nu een suikerspin achtige structuur. Deze kan je ook als decoratie gebruiken.

Instructies vulling

Roer in een kom 1 blikje dulce de leche los met 1 eetlepel water. Het moet ongeveer dezelfde consistentie hebben als het crème-fraîchemengsel. Zet een klein bakje witte chocolade vulling apart voor later. Schep de rest om en om 1 lepel van dit mengsel en 1 lepel van de dulche de leche in een spuitzak met soezenvulspuit (als je deze niet hebt kan je de bovenkant er af snijden en ze op deze manier vullen).

Instructies in elkaar zetten

Spuit de vulling in de eclairs. Klopt het 2e blikje dulche de leche ook los met een eetlepel water en bestrijk hier de bovenkant van de eclairs mee. Besprenkel met je sesam praline. Gebruik nu de rest van je witte chocolade mengsel in een spuitzak om een mooi toefje op de eclair te maken. Steek hier een hazelnoot karamel spike in of gebruik de overgebleven suikerspin als decoratie.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina. Wilt u weten hoe het nu met Fons gaat? Lees dan zijn interview bij Heel Holland Bakt

(Bron: Fons Dijksma. Foto: Tijd voor MAX)

Geef een reactie