Herfstslof van Corrie Wagenaar

Corrie Wagenaar is de derde die de Heel Holland Bakt-tent moet verlaten. In de tent ging het bakken misschien niet goed, thuis lukt het prima. In Tijd voor MAX maakt zij een herfstslof met peer en karamel. Het is een handig recept, want verschillende onderdelen zijn ruim van tevoren te maken.

Ingrediënten (voor 2 sloffen):

Voor de bodem:

  • 300 gram bloem
  • 115 gram licht bruine basterdsuiker
  • 115 gram fijne kristalsuiker
  • 5 gram bakpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • snufje zout
  • 210 gram roomboter
  • 25 gram losgeklopt ei

Voor de sloffenvulling:

  • 300 gram blanke amandelen
  • 300 gram fijne kristalsuiker
  • 1 losgeklopt ei
  • 100 gram zachte roomboter
  • 1 losgeklopt ei
  • 40 gram bloem

Voor de gepocheerde peren:

  • 6 grote peren
  • 1 citroen
  • 200 gram suiker
  • 1 fles witte wijn
  • 400 milliliter water
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 sinaasappel

Voor de gekarameliseerde peren:

  • 5 stevige kleine peertjes
  • 50 gram suiker
  • 100 milliliter water
  • ½ citroen, uitgeperst

Voor de gekarameliseerde noten:

  • 300 gram fijne kristalsuiker
  • 6 eetlepels water
  • 200 gram gemengde noten

Voor de karamellaag:

  • 2 blikjes melk
  • 400 ml slagroom
  • 240 gram mascarpone
  • 2 zakjes klopfix
  • 50 gram pure chocolade

Bereidingswijze:

Van de karamel (kan maximaal 2 maanden eerder, moet minimaal 5 uur vooraf):

  • Zet de blikjes melk in een pan en zet ze onder water.
  • Breng het water aan de kook.
  • Laat 4 uur zachtjes koken. Zorg dat blikjes onder water blijven staan!
  • Laat afkoelen en bewaar in de koelkast (2 maanden houdbaar).

Van de gekarameliseerde peertjes: 

  • Verwarm de over voor op 110 graden.
  • Bekleed bakplaat met bakpapier.
  • Doe de suiker, water en citroensap in een kleine steelpan en breng aan de kook. Laat 2 minuten zachtjes koken. Neem pan van het vuur en laat afkoelen.
  • Snijd de peer inclusief het stengeltje doormidden.
  • Snijd een zo dun mogelijk plakje inclusief stengel. U heeft nu 10 plakjes.
  • Doop de plakjes in de siroop en laat uitlekken.
  • Leg ze op de bakplaat en laat ze 2 uur in de oven drogen. Draai de plakjes halverwege de baktijd de plakjes om.
  • Laat de plakjes afkoelen (De overige stukjes peer kunt u geschild, 20 minuten in de rest siroop van de gepocheerde peren pocheren, lekker met kwark en muesli!).

Van de bodem (kan dag eerder):

  • Meng alles tot en met het zout in een kom.
  • Voeg boter toe en meng goed.
  • Voeg het ei toe en kneed tot een samenhangend deeg.
  • Maak een platte plak, in huishoudfolie, minimaal 30 minuten in de koelkast.

Van de sloffenvulling (Spijs kan tot 4 dagen ervoor):

  • Doe de amandelen en suiker in keukenmachine en maal grof.
  • Voeg (deel) ei toe  en blijf malen mooie (in dit recept) smeuïge spijs met mini stukjes amandel.
  • Bewaar zo mogelijk het spijs enkele dagen in de koelkast om smaken in te laten werken.
  • Meng het spijs met de roomboter tot boter volledig is opgenomen.
  • Klop het ei en voeg het toe.
  • Voeg de bloem toe en klop tot zachte consistentie.

Van de slof (kan dag eerder):

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Rol ½ deeg uit tot een plak net zo groot als sloffenvorm op een vel bakpapier.
  • Steek met de sloffenring de slof uit.
  • Vet de soffenring in en zet deze om de deegplak heen. Leg dit op een bakplaat.
  • Verdeel de helft van de sloffenvulling over de deegplak. Houd 1 centimeter van de rand vrij.
  • Bak de slof in 25 a 30 minuten gaar.
  • Haal de sloffenring na het bakken direct weg en laat afkoelen op een rooster.
  • Zet de slof in de koelkast om op te stijven.
  • Herhaal dit voor de andere slof.

Van de gepocheerde peren:

  • Schil de peren, halveer ze en wrijf ze in met halve citroen zodat ze niet bruin worden.
  • Gebruik van de sinaasappel alleen het rasp. Doe dit met alle overige ingrediënten in een koekenpan (net groot genoeg voor de peren) en breng aan de kook.
  • Leg de peren in het sap en zorg dat ze onder staan. Voeg zo nodig water toe.
  • Dek af met vel bakpapier en plastic bord zodat bakpapier zacht op peren gedrukt wordt.
  • Kook zachtjes 20 minuten.
  • Haal de peren uit het sap en laat ze goed uitlekken.
  • Snijd de peren in dunne plakjes (klokhuis verwijderen).
  • Bewaar de peren tussen veel vellen keukenpapier om overtollig vocht op te zuigen. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

Van de gekarameliseerde noten:

  • Doe suiker en water in een steelpan. Los de suiker in het water op, op een laag vuur.
  • Draai het vuur hoger als alle suiker is opgelost. Breng aan de kook.
  • Doe de noten op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Laat koken zonder te roeren tot de siroop een caramelkleur heeft.
  • Giet dit over de noten en maak met twee lepels 10 kleine hoopjes noten. Laat de rest van noten in de caramel. Laat afkoelen en uitharden.
  • Hak de overige noten fijn.

Van de karamellaag: 

  • Besmeer de slof met een laag caramel uit het blikje. (Per slof: een blikje -4 eetlepels)
  • Dep de peren zo droog mogelijk en leg op de caramel een laag peren.
  • Strooi de fijngehakte noten erover.
  • Klop de mascarpone met de rest van de caramel glad.
  • Voeg de slagroom en klopfix toe en klop tot een stevige slagroom.
  • Doe dit in een spuitzak met gladde mond (14) en versier de sloffen hiermee.
  • Smelt de pure chocolade en maak dunne strepen schuin over de taart.
  • Bewaar de slof afgedekt in de koelkast.
  • Versier de taart vlak voor serveren met de hoopjes noten en de gekarameliseerde peertjes

(Bron: Corrie Wagenaar)

Geef een reactie